65° Festival della Canzone Italiana di Sanremo

U toku je čuveni muzički festival Sanremo! Od 10. do 14. februara se u Teatru Ariston u italijanskom gradu Sanremu dešava 65. godišnji Festival della Canzone Italiana di Sanremo, jedno od najstarijih pevačkih takmičenja u Evropi koje je inspirisalo osnivanje Pesme Evrovizije.

Prvi italijanski festival pevanja održan 1948. godine u La Kampanini inspirisao je nekoliko godina kasnije Pjera Busetija iz Kazina Sanremo i dirigenta RAI orkestra Đulija Racija da organizuju muzičko takmičenje. Tako je prvi Sanremo festival održan 1951. godine u zgradi Kazina, a zatim i svake naredne godine sve do 1976, kada je prešao u zgradu Ariston teatra.

Na prvom festivalu učestvovalo je samo troje takmičara sa ukupno 20 pesama, da bi broj izvođača rastao iz godine u godinu. Od 1954. do 1971. godine jednu istu pesmu izvodila su dva izvođača od kojih je jedan bio Italijan, a drugi strani izvođač koji bi pesmu pevao na svom jeziku. Pravilo o jednom stranom izvođaču je kasnije napušteno, a od 1972. godine uvedno je pravilo da svaki izvođač može nastupiti sa samo jednom pesmom.

Prvih godina festival je prenosila radio stanica Rete Rossa, odnosno današnja RAI 1, ali vrlo brzo Sanremo je postao važan televizijski događaj koji je usmeravao muzičke ukuse. Hiljade sati televizijskog programa posvećivalo se iščekivanju i komentarisanju festivala, dok su mu časopisi ustupali naslovne strane i brojne tekstove. Iako je tokom svoje istorije pretrpeo brojne promene kada su u pitanju kategorije u okviru kojih se učesnici takmiče, danas je takmičenje podeljeno na samo dve – afirmisane pevače i debitante.

Festival Sanremo zaslužan je za lansiranje karijera poznatih italijanskih pevača, kao što su Andrea Bočeli, Eros Ramacoti, Laura Pausini, Elisa i Masimo Ranijeri. Pevačice Arisa i Ema ranije pobednice Sanrema, voditeljke su ovogodišnjeg festivala na kom će nastupiti 20 poznatih italijanskih pevača i 8 mladih pevača debitanata. Ovogodišnji pobednik prve kategorije predstavljaće Italiju na Pesmi Evrovizije koja se u maju ove godine održava u Beču.

Author: Ena

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *