Amy Adams – Italijanka u centru pažnje

Četrdesetogodišnjakinja, koja živi povučenim životom samo što je dobila Zlatni globus nagradu za najbolju žensku ulogu u Tim Burtonovom filmu Big Eyes. Ova sjajna glumica dobija nagradu za gotovo svako ostvarenje koje odigra. Zlatni globus joj je pripao za ulogu Margaret Kin, slikarke iz sredine prošlog veka i njen neobičan odnos prema publici i svom suprugu.

Pet puta bezuspešno nominovana za oskara riđokosa lepotica, rođena u Vićenci, Italiji, sa osam godina se zajedno sa porodicom preselila u Ameriku gde završava osnovno školovanje. Od malena je pokazivala tendencije za plesom i muzikom – želja joj je bila da postane balerina.

Prvi film u kojem ima značajniju ulogu i gde je zaintrigirala javnost jeste “Uhvati me ako možeš” gde tumači verenicu Leonarda Dikaprija. Režiser tog filma, Stiven Spilberg, javno je izjavio kako ta uloga treba da je podigne od sporednih do vodećih. Iako nije bila zaposlena celu narednu godinu nakon pomenutog filma, te reči su joj ulile samopouzdanje.

Nakon kratkih gostovanja u različitim serijama (Charmed, That ‘70s Show, The Office, Smallville…) dobija ulogu radosne i pričljive trudnice u niskobudžetnom filmu Junebug i biva nominovana za Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu.Sledi glavna uloga u blokbasteru Enchanted gde pored svog glumačkog talenta obogaćuje doživljaj i vokalnim sposobnostima. Pesmu iz filma, Happy Working Song, izvodi na ceremoniji Oskara 2008. godine.

Nominacije su Nastavile da se nižu, za najbolju sporednu ulogu za Oskara, Golden Globe I BAFTA nagradu za Doubt gde je rame uz rame sa Meril Strip, The Fighter, takođe sa zvezdama Chrisitanom Baleom i Marom Wahlbergom, The Master, I naravno, još mnogo upečatljivih uloga – Into The Woods, Leap Year, Man of Steal, Julie & Julia, Night at the Museum, Her…

Pored niza nominacija, bilo je samo pitanje vremena kada će Amy početi i sa osvajanjima. Prethodne godine osvaja Golden Globe za najbolju glumačko ostvarenje u filmu American Hustle. Trenutno radi na ekranizaciji života Janis Joplin, takođe kao Lois Lane (sada u nastavku) Batman vs Supermen: Dawn of Justice i radi na adaptaciji novele Stiv Martina – Object of Beauty.

Po mišljenju magazina Time prošle godine zaslužila je mesto na listi sto najuticanijih ljudi sveta.

Author: Nina Krčum

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *