Annibale Carracci – Pod uticajem melanholičnog humora

Annibale Carracci čuveni je Italijanski barokni slikar. Rođen je u Bolonji. Potekao je iz čuvene i talentovane porodice Karači, u kojoj je i napravio svoje prve umetničke korake. 1582. godine, zajedno sa svojim bratom Augostinom i rođakom Lodovikom Karačijem otvara slikarski studio, koji su neki nazvali Academy of the Desiderosi (u prevodu Oni željni slave i znanja), mada je zvanični naziv bio Incamminati (progresivci, doslovno oni koji otvaraju nove puteve).

Bili su pod velikim uticajem florentinskih majstora kao sto su Rafaelo i Andrea del Sarto i venecijanskih majstora, posebno Ticijana kod koga je i sam Anibale bio učenik u periodu od 1580. do 1581. godine. Njegove prelepe freske koje je uradio za vojvodu od Parme, preporučile su ga dalje, te odlazi u Rim kod kardinala Odoarda Farnezea, gde je unajmljen da oslika piano nobile u fantastičnoj palati Farneze. Tu nastaje i jedno od njegovih najčuvenijih dela Ljubav bogova, kada je oslikao tavanicu salona.

source: wikimedia.org

Inspiraciju za svoje delo, pronašao je u Mikelandjelovom oslikavannju Sikstinske kapele. Ovo iluzionističko delo je kasnije i samo poslužilo kao inspiracija mnogim baroknim umetnicima, jer je tokom 17 i 18 veka smatrano nedostižnim idealom koji je nenadmašiv. Stotine i stotine skica koje je napravio, postale su osnova za način pripreme svim umetnicima.
Nakon završetka ovog, možemo slobodno reći epskog dela, Anibale upada u kako su njegovi savremenici nazvali melanholični humor, što ga sprečava da nastavi sa drugim naručenim poslovima.
Opisivali su ga i kao čoveka koji veliku pažnju poklanja svom odevanju i velikog radoholičara. Njegov savremenik Karavadjo je danas više cenjen i uvažavan od njega, jer je njegov način života bio mnogo uzbudljiviji. To ne znači da su dela i život Karačija dosadni, on samo nije sebe trošio na uživanja i poroke koji su bili svojstveni periodu u kome je živeo i radio. Na svoj zahtev, sahranjen je blizu Rafaela u Rimskom panteonu, 1609. godine.

Neka od njegovih najpoznatijih dela su:

Venera i Adonis

Samarićanske žene kraj bunara

Autoportret

 

Cover photo source: www.theredlist.com

Author: Ana Cvetković

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *