ARANĆINI – PIRINČANE LOPTICE

Sicilijanski specijalitet, nastao pod Arapskim uticajem.

Potrebno je:

3 šolje pileće supe
so
1 šolja pirinča
2 kašike pinjola
½ šolje iseckanog Mocarela sira
½ šolje iseckanog kvalitetnog kravljeg kačkavalja
2 kašike isitnjenog svežeg peršuna
2 jaja
½ šolje rendanog parmezana
1 ½ šolje prezle
biljno ulje za prženje

Priprema:

Staviti supu i so da proključaju i umešajte pirinač, smanjite temperaturu i kuvajte na niskoj temperaturi dok ne omekša, oko 20 minuta. Sa strane pripremiti pleh obložen papirom i ohladiti masu potpuno. U posebnoj činiji, kombinovati pinjolu, mocarelu, drugi sir. Pomešati. Jaja u velikoj posudi umutiti, zatim umešati u ohlađeni pirinač parmezan i 2/3 šolje prezle.
Oblikovati mešavinu veličine teniske loptice nepravilnog oblika, malo kupastog. Preostalu prezlu staviti u plitku posudu. U centru svake loptice, pritisnuti prstom i ubaciti kašičicu mešavine mocarela, a zatim zatvoriti pirinčem. Loptice uvaljati u prezle, staviti ih na pleh obložen papirom, a zatim ostaviti na najmanje sat vremena u frižideru. Može se ostaviti i preko noći. Po potrebi dodatno uvaljati u prezle pre prženja. Dobro zagrejati biljno ulje u velikom tiganju i spustiti loptice da se isprže, svaku oko 4 minuta dok ne dobiju zlatnu boju. Povremeno ih okrenuti. Na kraju izvaditi na papir i ocediti višak ulja.

Bon appetit!

Author: MII4ME Team

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *