BACI PERUGINA – Najslađi poklon za dan zaljubljenih

Svaka zemlja ima svoje specifične običaje kada je pitanju obeležavanje Dana zaljubljenih, 14. februara. Italija, kao zemlja romantike, ali i postojbina Svetog Valentina po kome ovaj praznik i nosi ime, ima posebno razloga da na njima insistira.

Po staroj tradiciji, mlade, neudate Italijanke se na ovaj dan bude pre zore verujući da će prvi muškarac kog budu ugledale biti onaj za koga će se udati u narednoj godini (ili će bar biti nalik njemu). Danas, Italijani Dan zaljubljenih slave razmenjujući poklone sa svojim najdražima, a najpopularniji od njih i pravi simbol pažnje i ljubavi u Italiji su Baci Perugina. Ove male čokolade s lešnikom pakovane su tako da svaka ispod svoje folije sadrži poruku ljubavi ispisanu na četiri jezika.

Za izum ovog romantičnog italijanskog slatkiša zaslužan je upravo Dan zaljubljenih. Na ovaj praznik 1922. godine Luisa Spanjoli, suvlasnica male konditorske radnje Peruđina (La Perugina) u Peruđi, osmislila je slatkiš koji će umesto nje saopštiti ljubav njenom dragom, inače takođe suvlasniku Peruđine.

Oko čokolade je obavila ljubavnu poruku i nazvala je Cazzotto, što na italijanskom znači pesnica, zbog nepravilnog oblika koji je slatkiš imao. Ipak, kasnije je ovo ime promenila u Baci, italijansku reč za poljupce. Skoro 100 godina kasnije, ovi čokoladni poljupci još uvek se ekskluzivno proizvode u Peruđi po nepromenjenoj recepturi, a svaki od njih je i dalje zagrljen porukom ljubavi, naklonosti i prijateljstva. Poruke su ispisane na tankom, providnom papiru da bi, navodno, podsećale na tajne poruke kakve su ljubavnici međusobno razmenjivali.

Kako bi dodatno podcrtali magiju ljubavi koju simbolizuju Baci su u svoj logo uvrstili zvezdice, a njihov adut i dan danas ostaje sposobnost da samostalno izraze ljubav. Zbog toga ih se Italijani ne odriču kao najlepše poruke za Dan zaljubljenih, a ako i vama ponestane reči setite se da oni mogu da govore i umesto vas.

Author: Ena

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *