BEFANA – dobra veštica Italije

Koje dete danas još može da zamisli božićne i novogodišnje praznike bez dobroćudnog, u crveno obučenog Deda Mraza? Stari veseljak koji jezdi kroz sneg u sankama sa svojim irvasima je uvek rado viđen gost u svim kućama širom sveta. Tako je i u Italiji, gde ga zovu Babo Natale (Otac Božića). Međutim, da li ste znali da postoji još jedna osoba u Italiji koja se bavi sličnim poslom kao i Deda Mraz? Vreme je da upoznate i BEFANU, jezivu staricu koja leti na svojoj metli i ulazi u kuće ne bi li podelila deci noću poklone. Jeziva starica? Leti na metli? Mi imamo jedno drugo ime za osobu koja odgovara ovom opisu, zar ne? Ah ti Italijani!

Iako se radi o pravoj veštici, Befana (ita. La Befana) spada u red dobrih veštica, koja obavlja iste poslove kao i njen mnogo poznatiji kolega Deda Mraz. Befana je božićna veštica koja leti nad Italijom svakog 6. januara, na Bogojavljenje (ita. L’ Epifania). Njeno ime upravo i potiče iz reči grčkog porekla, epifania, a legenda o njoj direktno je vezana za ovaj veliki hrišćanski praznik.

Priča ide ovako. Nekada davno, za Befanu se verovalo da je zla kao i ostale veštice njenog izgleda. Ljudi su lupali o zvona i pravili buku ne bi li je oterali od svojih kuća. Sve se to promenilo posle samo jedne noći. Italijanska legenda kaže da je Befana živela pored puta kojim su išla Tri mudraca koji su hteli da posete tek rođenog Isusa. Zastali su pored njene kuće, kako bi Befanu upitali za put do mesta Vitlejem, gde se mali Isus nalazio. Befana je bila zauzeta čišćenjem svoje kuće, te je odbila da im pomogne. Ipak, ona je kasnije shvatila šta je uradila, te odlučuje da i sama krene sa poklonima da pronađe malog Isusa. Iako je pratila istu zvezdu kao i Mudraci, Befana nije uspela nikada da pronađe dete koje se zove Isus. I tako Befana svakog 6. januara leti širom Italije na svojoj metli ne bi li pronašla malog Isusa kako bi mu donela poklone.

Ona ostavlja poklone deci danas, a kao i Deda Mraz, pravi razliku između dobre i loše dece. Onoj deci koja nisu bila baš dobra tokom godine, Befana ostavlja samo grudve uglja, ali za razliku od Deda Mraza, ona zna da počasti i tu decu, tako da ugalj često bude napravljen od šećera obojenog u crno. Befana pored poklona, svojom metlu očisti i svaku kuću koju poseti, a time simbolično „očisti“ i sve probleme iz prošle godine. Za razliku od Deda Mraza, koji voli mleko i kolačiće, Befana voli da popije čašicu crvenog vina i da pojede tanjir sa tradicionalnom hranom svake regije.

Tradicionalno, Italijani za Bogojavljanje idu na pijace koje imaju rasprodaje, a često se na njima mogu pronaći motivi koji se vezuju za vešticu Befanu. Tada se prodaju Befanin ugalj (ita. Carbone della Befana), metle i igračke u velikim količinama.

Na kraju možmo da zaključimo da Befana i nije tako loša. Deco, ako se nekada nađete 6. januara u Italiji i čujete zlokobni smeh u noći, ne brinite se. Velike su šanse da vas je stara Befana počastila nekim lepim poklonom. Ili bar slatkim ugljem, ako niste bili baš dobri tokom godine. Buona Befana!

Ilustracija Lucy Burrows

Author: Dušan Vulić

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *