Biblioteka Marciana- Venecijansko blago

Venecija, kao grad čiji stanovnici tradicionalno ulažu u kulturu i koji su intelektualno i umetnički nastrojeni, imaju svoj simbol koji stoji na vrhu svih ovih bogatstava jednog italijanskog grada – Biblioteca Marciana.

Izgradnja same građavine počela je 1537. godine, a završena je u narednih 50 i dizajnirao ju je Jacopo Sansovino – jedan od najvećih svetskih kolekcionara klasičnih rukopisa. Nije video završenu građevinu zbog iznenadne smrti, pa je monumentalne prostorije njegove biblioteke završio Vincenzo Scamozzio.

Narodna biblioteka Marciana nalazi se na kraju Trga Svetog Marka sa pogledom na Piazzetta San Marco ispred elegantne fasade Doždeve Palate. Ima dva reda terasa koje pružaju divan pogled na grad – prvi red je ukrašen dorskim stubovima, a drugi stubovima jonskog karaktera.

Unutrašnjost ove građevine, takođe, odiše luksuzom i prijatnim izgledom. Bogato ukrašene stepenice, fenomenalna dekoracija zidova, svaki detalj pažljivo je osmišljen… Definitivno ne smete propustiti njen obilazak. Na plafonu, unutar “trompe-l’oil” koja stvara iluziju arhitektonske dubine, smeštena je Ticijanova “La Sapienza” koja ujedno čini i hol same biblioteke. Unutrašnjost je takođe ispunjena sa mnoštvo baroknih sala za čitanje i mnogo interesantnih prolaza. Svodovi hale su ispunjeni skupocenim i veoma značajnim portretima koji evociraju osećaj drevne biblioteke.

Biblioteka Marciana je jedna od najpoznatijih istorijskih spomenika Venecije i zahteva posebnu pažnju u oblasti arhitektonskih i dekorativnih dostignuća. Ona nije bogata samo knjigama, već nosi posebno estetsko bogatstvo koje Venecija i danas čuva.

Pored oko milion štampanih knjiga, biblioteka Marciana sadrži oko 13000 rukopisa i oko 1500 štampanih radova, sa mnogo unikatnih skripti. Posetioci osim što uživaju u lepoti enterijera ove građevine imaju i mogućnost da prisustvuju raznovrsnim knjiškim izložbama.

Author: Nina Krčum

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *