Bocca della verita

Svi sigurno pamtite čuvenu scenu iz filma Praznik u Rimu u kojoj šarmantni Gregori Pek iskušava neodoljivu Odri Hepbern da stavi ruku u usta velikog mermernog reljefa sa likom antičkog rečnog boga koji će, kako legenda kaže, odgristi ruku svakom ko laže. Tokom snimanja ove scene Gregori Pek je odlučio da se našali sa svojom partnerkom, pa je vadeći ruku iz usta statue svoju šaku sakrio u rukav sakoa tako da izgleda kao da je zaista odsečena. Neočekujući ovakav rasplet, Odri je ispustila vrisak, a zatim „odglumila“ olakšanje i bes na svog partnera zbog šale koju joj je priredio tako autentično, da je reditelj tokom montaže filma odlučio da zadrži upravo ovaj trenutak.

Roman Holiday/Praznik u Rimu 1953.

Bocca della verita, ili Usta istine, su zahvaljujući ovom filmu iz 1953. godine postala jedna od najatraktivnijih znamenitosti Rima. Čak i danas, da biste im prišli, morate biti spremni na čekanje u dugačkom redu zajedno sa mnogobrojnim turistima koji žele da za simboličnih 50 centi bar na trenutak zauzmu mesto slavnih glumaca.

Usta se danas nalaze u portiku jedne od najlepših srednjevekovnih crkava Rima, Crkve Svete Marije u Kosmedinu, gde obitavaju od 1632. godine. Priča o njima obavijena je legendama, jer poput vremena nastanka ili lika Boga koji predstavljaju, ni mišljenja o njihovoj primarnoj nameni nisu usaglašena. Neki izvori govore da su bila deo fontane, drugi da su služila kao poklopac kanalizacionog otvora. U srednjem veku ovakav reljef imao je ulogu poštanskog sandučeta (jedan takav se danas može videti u Duždevoj palati u Veneciji), u koji su ljudi mogli anonimno da ostave pritužbe o grešnom ponašanju svojih komšija. Najmnogobrojniji su ipak oni koji o njima govore kao najstarijem poznatom detektoru laž, koji je korišćen kao način da se proveri vernost supružnika.

Za to je zaslužna legenda koja datira još iz antičkog Rima. Da bi se uverio u iskrenost svoje žene koja je negirala optužbe o prevari, ugledni rimski građanin je odlučio da je natera da stavi ruku u usta istine. Svesna da je lagala, našla je lukavo rešenje da se izvuče iz pogubne situacije. Praveći se da ga ne poznaje prepustila se poljupcu svog ljubavnika koji se našao među radoznalim prolaznicima okupljenim oko Usta istine, a onda ga optužila da je lud i time okrenula rulju protiv njega. Zatim je bezbrižno gurnula ruku u Usta rekavši da je u životu poljubila samo svog muža i nesretnika koga do malopre nikada nije videla. Njena čast je tako uspešno bila odbranjena!

photo source: wikimedia.org

Author: Ena

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *