Božićni kolačići za ljubimce

Svi mi koji imamo ljubimce, volimo kada su naši repići srećni i visoko podignuti. Poslastica za ljubimca napravljena kod kuće je veoma zdrava. Sastojci poput putera od kikirikija, slanine, šargarepe, nane i peršuna su visoko hranjivih vrednosti i poboljšavaju zdravlje ljubimaca. Takodje, nema konzervansa za razliku od kupljenih poslastica. Možete koristiti modlice različitih oblika…

KOLAČIĆ OD BANANE

1 banana, oljuštena
1 šolja brašna od ovsa
2/3 šolje mrvljenog ovsa
1/2 šolje sušenog peršuna
3 kašike putera od kikirikija
1 jaje

Zagrejte rernu na srednju temperaturu. Stavite bananu u veliku posudu i izgnječite je dobro. Dodajte brašno, zob, ovas, peršun, maslac od kikirikija i jaje. Dobro umešajte i napravite kompaktnu masu.

Peršun je tajni sastojak, koji osvežava, a možete ga zameniti i sušenom nanom. Možete podesiti i veličinu poslastice za vašeg ljubimca, u odnosu na to da li je mali ili veliki pas.

Napravite 24 loptice, tako što stavite 1 kašiku testa za svaku lopticu. Pleh za pečenje obložite papirom i postavite loptice. Poleđinom kašike pritisnite svaku lopticu da postane pljosnata kao novčić. Ispecite ove kolačiće dok ne dobiju lepu zlatnu boju na dnu. Vreme pečenja je do 45 minuta. Sklonite u stranu da se skroz ohlade.

Čuvajte u posebnoj plastičnoj posudi sa poklopcem. Možete ga ostaviti i u frižideru.

KOLAČIĆ SA UKUSOM SLANINE

3 kriške slanine, iseći na kockice
1 jaje
1/3 šolje kremastog prirodnog putera od kikirikija
1 kašika javorovog sirupa (možete kupiti u prodavnicama zdrave hrana)
3 kašike vode
1/2 šolje sojinog brašna
1/2 šolje od pšeničnog brašna za pecivo
1/2 šolje pšeničnih klica

Zagrejte rernu na 300 stepeni i pripremite činiju obloženu sa papirom. Ispržite kockice slanine dok ne postane hrskava. Izvadite slaninu, ali sačuvajte mast. Ohladite dobro. Dodajte jaje, puter od kikirikija, javorov sirup i vodu u mast koja je ostala posle slanine i dobro promešajte. Dodajte brašno i pšenične klice i mešajte dok se ne sjedini masa. Dodajte slaninu koju ste ispržili. Pospite brašnom površinu na radnom delu kuhinje i razvucite testo. Isecite željene oblike, stavite ih na pleh i ispecite u rerni 15 minuta, dok ne porumeni. Ohladite i dajte vašem ljubimcu.

FINI KOLAČIĆ

1 ½ šolja pšeničnog brašna od najkvalitetnijeg celog zrna
1/2 šolje pšeničnih klica
1/2 šolje samlevene masti od slanine
1 veliko jaje
pola šolje hladne vode

Zagrejte rernu na srednju temperaturu.
Sve sastojke stavite u jednu činiju i izmešajte rukom dok ne dobije kompaktnu formu. Dodajte još malo brašna, ako je masa previše lepljiva. Ukoliko je masa tvrda, dodajte malo vode i masti od slaninice. Testo razvucite na površinu koju ste posuli brašnom. Raznim oblicima modli možete napraviti finalni oblik kolačića. Zapecite u rerni i ostavite da se dobro ohladi.

KOLAČIĆ SA MEDOM

4 jaja
30g biljnog ulja
1 kašika meda
220g piletine
280g pšeničnog brašna
100g bilo kog brašna
85g kukuruznog brašna
1 šolja putera od kikirikija

Zagrejte rernu na 325 stepeni. U veliku činiju stavite i mikserom umutite 2 jajeta, ulje i med. Zatim dodajte i fino umešajte piletinu. U istoj posudi umiksujte sve i dodajte pšenično brašno u koje umešate takođe i kukuruzno brašno. Srednjom brzinom miksera mutiti i lagano dodavati puter od kikirikija u smešu. Mešati dok se masa ne izjednači. Podelite testo na pola. Napravite oblike i isecite na željenu veličinu kolačiće. Poređajte ih na papir za pečenje kojim ste prethodno obložili pleh. Umutite preostala dva jajeta i time premažite kolačiće.
Ostavite da se osuši 10 minuta i onda još jednom premažite jajetom na isti način. Pecite dok ne porumeni. Ohladite i počastite ljubimce.

Author: MII4ME Team

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *