Brak na italijanski način

Sofija Loren, lepotica o čijem životu smo več pisali. Italijanka koja je ostala sinonim za eleganciju, stil, lepotu i ženstvenost dobila je svoju kočiju i u njoj 22 godine starijeg princa – Karla Pontija.

Priča o njihovoj ljubavi mnogima je bila zagonetka. Kako to da se jedna od najlepših žena u filmskom svetu zaljubila u 22 godine starijeg muškarca? Ovaj čin bio je veoma neprihvatljiv u to vreme.
Mogla je birati među svim najslavnijim muškarcima iz sveta filma, odbila je čak i Kerija Granta, jer ju je očarao neko potpuno drugačiji – nizak, neugledan, suzdržan, a pre svega, 22 godine stariji – Karlo Ponti.

Karlo je prvi put ugledao svoju buduću mladu 1950. godine dok je bio sudija italijanskog takmičenja za lepoticu pod nazivom “Miss Eleganza”. Iako je on tada bio oženjen i imao 37 godina, a ona samo petnaest, bila je to ljubav na prvi pogled.

Zahvaljujući Karlu, u narednih sedam godina, njena karijera pošla je uzlaznom linijom. Naučila je engleski jezik, takođe je i promenila je ime u danas prepoznatljivo Sofija Loren.
Septembra 1957. na njen 23. rodjendan, njih dvoje su ozvaničili svoju vezu brakom. Ali sa brakom nije stigao i “happy ever after”.

Narednog meseca katolička crkva je optužila Karla za bigamiju i ispostavilo se da mu brak sa Sofijom neće biti priznat, posle godina povlačenja po sudovima, par je morao da poništi brak, na sta je Sofija jednom rekla:

“Pretili su mi ekskomunikacijom, paklom, a zašto? Zaljubila sam se u čoveka čiji je brak odavno pre toga bio okončan… Želela sam da mu budem žena i da imam njegovu decu. Uradili smo sve što je bilo u našoj moći kako bismo bili i zvanično priznati kao par, međutim, javnost nas je nazivala grešnicima i bludnicima. Umesto da smo srećni provodili medeni mesec, sećam se da sam plakala satima.”

Nakon dogovora sa Pontijevom prvom ženom, Sofija i Karlo su se preselili u Francusku, gde su ubrzo dobili državljanstvo te zemlje, a 1966. godine, par se ponovo venčao.

Par je zajedno proživeo zajedno nešto manje od pola veka, do same smrti Karla Pontija. Preminuo je 2007. godine, svega nekoliko meseci pre njihove pedesete godisnjice braka. Kada su je pitali može li se zamisliti u još jednom braku, odgovorila je: “Ne, nikada. Bilo bi nemoguće voleti još nekoga”.

Sofija i Karlo su pravi primer ljubavi koja opstaje uprkos neodobravanjima. Tada su bili skandal, a danas mogu da posluže kao lekcija. Nisu ih shvatali, podsmevali su im se, ali oni nisu obraćali pažnju na zle glasine i ostali su zajedno do samog kraja.

Author: Kća Van

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *