BURANO, TAJNA PHILIPPE STARCK-a – Ostrvo kontrasta, ribara i čipke

Duboko u Venecijanskoj laguni, na sat vremena vaporetom od trga Svetog Marka nalazi se malo ostrvo ribara, na kome stoje desetine ribarskih kućica obojenih u različite boje. Kada neko poželi da promeni boju fasade, mora da pošalje zahtev vlasti koja donosi odluku o tome. Ne postoje dva ista kolorita.

Stanovnici Burana, rano ujutru odlaze na ribarenje dok njihove žene i ćerke ostaju kod kuće i proizvode čuvenu čipku za najpoznatije kreatore širom sveta. Vekovima zanat se usavršavao do osnivanja Akademije za čipku.

Već u ranim večernjim satima na ulicama nema nikoga osim ponekog turiste.

U raskoši boja sa jedne strane i jednostavnosti života na ovom ostrvu uživa i čuveni dizajner Philippe Starck. Svoj raj za inspiraciju pronašao je u šarmu malih kanala u kojima se ogledaju hiljade različitih boja sa obojenih fasada. Tako je Burano za svog stanovnika dobio najoriginalnijeg i najkreativnijeg dizajnera našeg vremena. Njegova primarna rezidencija sada je na ovom ostrvu. Kućice su jako skromne i male kvadrature. Starck je uspeo da pronađe jednu veću kuću za sebe i porodicu, a za svoje goste ima i dodatne tri male kuće u različitim bojama.

Očaran posebnošću ostrva, napravio je sebi veoma ekscentričnu i romantičnu ceremoniju venčanja na čamcu koji je plutao po kanalima Burana.

Opsednut Italijom i stilom života, dizajnirao je za velike italijanske firme. Rođen u Parizu 1949. ponosno kaže da je dizajner italijanskog nameštaja. ALESSI – JUICY SALIF, najpoznatija cediljka za limun svih vremena.

PALAZZINA GRASSI, hotel u Veneciji, je prvi Italijanski hotel, renoviran po njegovim nacrtima. Očaravajuće je što goste dovoze u čamcu iz 60-tih godina (Celli Boat) direktno na hotelski privatni deo.

Rezervišite svoj vikend na sajtu hotela www.palazzinag.com i ujedno uživajte u specifičnosti aristokratske kuće u novom vremenu.

Author: MII4ME Team

Share This Post On