CANNOLI – Dve legende slatkih tubica

Originalno Sicilijanski desert–SICILIAN CANNOLI! Da li ste znali da su oni simbol plodnosti i prosperiteta?

Sastoje se od hrskavog testa u obliku tube, koje je filovano sa slatkim kremom. Najčešći sastojak je rikota sir, kao baza. Mogu biti nadeveni sa iseckanim pistaćima, čokoladom, izrendanim citrusima, kandiranim trešnjama… Ali, danas mnogi za fil koriste Nutellu ili slatku pavlaku, što svakako nije tradicionalno.
Veličine variraju, mogu biti CANNOLI–veliki, pa sve variraju do CANNULICCHI, koji nisu veći od prsta i tipični su za južni Palermo, u mestu Piana degli Albanesi.

Postoji više legendi kako su ovi mali simboli plodnosti nastali.

Prva legenda je da su za vreme dok je Sicilija bila u arapskoj dominaciji, brojni haremi bili locirani oko grada Caltanissetta, na arapskom KALT EL NISSA što znači Ženska tvrđava. Žene iz harema su se dosađivale i tako izmislile ove slatke poslastice, koje su oblikovale i punile sa rikotom, lešnicima i medom. Druga legenda je da su kaluđerice iz obližnjeg manstira, aludirale i pravile ove oblike kao predmet podsvesne želje, koje su pripremale za vreme Karnevala.

U svakom slučaju nastali su davno i možemo reći da su Arapi doneli mnoge inovacije. Oni su bili poznati pekari i navodno su oni prvi povezali sir rikotu sa šećerom i kandiranim voćem. Svakako, neki utacaj se desio, ali cannoli ostaju simbol plodnosti i prosperiteta. Siciijanski kontrast je u raznovrsnim bojama ovog dezerta u zavisnosti od toga čime ga punite i ukrašavate. Za početak nabavite ove sastojke.

Za pripremu hrskave korice:

400 gr brašna
75 gr masti ili maslaca (da, bele masti – ukoliko želite original)
40 gr prah šećera
15 gr kakao praha
60 gr suvog Marsala sicilijanskog vina koje sluzi za spremanje gustih karamelizovanih jela (uzeti lokalni proizvod, crno vino za kuvanje, slatko, ukus vanile, kajsije, duvana…)
2 jaja
60 gr belog sirćeta
1 belance
Prstohvat soli
Metalni valjak ili cev kojima možete napraviti oblik
Kikiriki ulje

Sastojci za krem:

1 kg svežeg ovčijeg rikota sira (neko koristi mascarpone)
600 gr šećera
1 ekstrakt vanile, nožem sastrugati pravi vanilla štapić
150 gr crne čokolade, sitno naseckane
Kandirane trešnje (2 za svaki cannolo )
Kora narandže

Priprema testa:

Pomešati brašno sa šećerom, kakom i dodati so. Dodati maslac, pomešati i dodati jaja. Lagano dodavati Marsala vino (zamenu) i sirće dok se ne postigne solidna masa. Formirati glatku loptu od testa, zamotati je providnom kuhinjskom folijom i staviti u frižider na jedan sat.
Napravite tanak sloj sa testom, na prethodno brašnom posutu radnu površinu. Formirajte okrugle oblike prečnika 10cm, okrenite ga oko metalnog cilindra koji ste podmazali ranije, a krajeve spojite tako što ih lepite belancem (namažite ih i sklopite). Pržiti na ulju od kikirikija, a kada testo porumeni, ostaviti da se ohladi na kuhinjskom papiru.
Poželjno je kada razvlačite testo, da stvarno bude što tanje, jer u toku prženja naraste.

Obavezno vam treba metalna cev za modelovanje cannola, oko kojih obmotavate testo i zajedno sa njima ubacujete u ulje. Iz ulja ih izvaditi hvatalkom jer su veoma vrući zbog metala. Ako je testo mekano, mora da se proprži još jednom. To utvrdite kada skinete testo sa metalne cevi. Ukoliko je iznutra mekano, opet ga propržite, bez metalne cevi.
U Toskani koriste drvene štapiće, umesto metalnih.

Fil spremite na sledeći način:

Svežu rikotu malo prosušiti da se surutka stegne. Ovo naravno, ukoliko uspete da nabavite svežu. Pomešajte sir sa šećerom. Ostaviti sat vremena I onda umesati cimet i tamnu čokoladu. Možete filovati sa običnom kesom za fil koja je izbušena sa jedne strane. Koristiti kandirano voće za dekoraciju. U ovom slučaju, po jednu kandiranu višnju za svaku stranu. Posuti ih prah šećerom.

Najbolje je pripremati ih ujutru za uveče. Nije dobro da dugo stoje.
Veoma je zabavno da ih spremate u društvu – CANNOLA PARTY!

Author: MII4ME Team

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *