Christian Tagliavini- Svestrani italijanski umetnik danjašnice

Christian Tagliavini, polu Italijan polu Švajcarac, obrazuje se u Italiji i Švajcarskoj gde sada živi i radi kao fotograf i grafički dizajner. Ta konekcija (Italija-Švajcarska) doprinosi njegovoj umetničkoj ekspresiji i daje mu savršen okvir i pozadinu da stvara i proizvodi. On nije tipičan fotograf, svestran je i ima upečatljiv stil umetničkog izražavanja. Umetnik koji se ne fokusira samo na jednu oblast, voli da dizajnira celu priču, da celokupni umetnički proces ima posebnu fabulu. Njegove umetničke priče imaju takav zaplet da su i uvaživači njegove umetnosti uključeni u proces, imaju tu slobodu da završe postavljenu misao, nametnutu fotografiju. Poigrava se sa neistraženim temama, čudnim konceptima, neobičnim ljudima i sa njihovim vidljivim mislima. Bogat i uzbudljiv sudar okolnosti rezultira na najbolji mogući način.

Jedan od projekata naziva se Dame di Cartone (Kartonske Dame) i predstavlja osvrt na modu kroz istoriju. Klasične modele uklapa u istorijsku priču (od kubizma do mode pedesetih) i komadi koje nose su, kao što možete pretpostaviti, od kartona. Tagliavini nije samo fotograf, već i modni dizajner koji je osmišljavao kartonske komade, kasting direktor i direktor čitavog projekta. Zanimljivo je kako uspeva na majstorski način prikaže dvodimenzionalnost. Proces stvaranja jedne fotografije je trajao oko sedam sati, pogledajte neke od finalnih proizvoda:

Projekat 1503 osmišljen je tako da ima devet likova iz perioda vizionarske renesanse, a predstavljeni su u stilizovanim kostimima (osmišljeni, takođe, od strane Tagliavinija) isključivo od papira i kartona. Inspiracija su mu portreti Agnolo de Cosimo-a, poznatim pod imenom Il Bronzino, (koji je rođen 1503), koji je veoma uticao na portrete u Evropi čitav jedan vek. Tagliavini je uspeo da oživi i napravi od njih svečane i elegantne karikature. Komleksan proces stvaranja, građenja, dizajniranja ovog projekta trajao je čitavih 13 meseci. Od početka do kraja svoj rad izvršava sa mnogo ljubavi i strasti. Priznaje da uživa u procesu isto koliko uživa i u finalnom proizvodu.

Author: Nina Krčum

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *