Cinepanettone – Italijanski praznični filmski guilty pleasure

Kako nam se bliže novogodišnji praznici, tako nam se bliže i čuveni filmski serijali bez kojih je TV program jednostavno nezamisliv. Od Ćao inspektore, Svemiraca među nama pa sve do čuvenog tandema Žike i Milana, filmski program kod nas obiluje komedijama koje se prikazuju na REPEAT od Nove godine do Nove godine. Mislili ste da smo jedini? Varate se. Upoznajte CINEPANETTONE, tj. Žikinu dinastiju na italijanski način!

Cinepanettone naziv aludira na hlebni kolač koji se tradicionalno u Italiji jede za vreme božićnih i novogodišnjih praznika. Ovi filmovi su inače komedije koje za temu uvek obrađuju Božić i Novu godinu. Ovi filmovi su zaista vremenom i postali deo te praznične tradicije. Sve je počelo još 1983. godine sa filmom Božićni odmor (ita. Vacanze di Natale). Do danas cinepanettone saga se sastoji od 25 filmova, koji se vrlo često repriziraju na italijanskim televizijama, a svake godine izađe nov naslov koji je vrlo popularan u bioskopima.
Zaplet je uvek vrlo jednostavan. Obično radnja filma prati živote članova dve porodice tokom, bogate i siromašne. Prvi film je publiku upoznao sa njihovim zgodama tokom boravka u zimskom odmaralištu Cortina d’Ampezzo, alpskom gradiću u regiji Veneto. Zaplet se obično razvija kada se mladi članovi ovih porodica zaljube (Marija i Boba italian style), a glave porodica se sukobljavaju zbog svojih različitih stilova života (ovog puta Milan i Žika italian style). I eto, to je sve što bi bilo potrebno za formulu uspeha ovih filmova.

Produkciju ovog dugog serijala potpisuje čuvena producentska porodica De Laurentis, a dugi niz godina glavni glumci serijala su bili Christian De Sica i Massimo Boldi. Nakon ovog čuvenog dueta italijanskih komičara, njihovi naslednici su takođe poznati u tom miljeu.
I dok Italijani hrle u bioskope u velikim brojevima da pogledaju ove filmove, filmski kritičari i nisu baš naklonjeni ovim filmovima. Nazivajući ih treš komedijama (što oni i jesu, ali ko kaže da je treš nužno loš), oni kritikuju slabašne umetničke domete ovih filmova, kao i jeftine trikove, klimavu dramaturgiju i obilnu dozu vulgarnosti koja krasi ove komedije. Međutim, oni su ipak kao fenomen zanimljivi stručnoj javnosti, koja stalno objavljuje razne studije koje se bave ovim filmovima.
Kako bilo, cinepanettone filmovi predstavljaju najuspešnije box-office naslove u Italiji i često jedino oni mogu da pariraju internacionalnim holivudskim blokbasterima. Oni ostaju vrlo važan segment popularne kinematografije, koji uvek uspeva da inkasira velike sume za italijanski filmsku industriju.
Ako vam ikada malo dosade avanture Žike i Milana za Novu godinu, probajte da pronađete njihove italijanske pandane. Pustite mozak na otavu i uživajte!

Author: Dušan Vulić

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *