Cinque terre – harmoničan spoj prirode i čoveka

Pet srednjevekovnih ribarskih sela na severozapadnoj obali Italije, objedinjenih pod zajedničkim nazivom Cinque terre, (u bukvalnom prevodu Pet zemalja) nije bez razloga na Uneskovoj listi svetske baštine. Utisnuta u strme stene koje se ulivaju u plave vode Ligurijskog mora, sela Monteroso al mare (Monterosso al Mare), Vernaca (Vernazza), Kornilja (Corniglia), Manarola i Riomađore (Riomaggiore) ostaviće vas bez daha svojom čarobnom atmosferom za koju je zaslužan harmoničan spoj prirode i čoveka.
Kuće ribarskih sela u prošlosti su farbane jarkim bojama sa namerom da se razlikuju jedna od druge, kako bi ribari po povratku sa mora lako prepoznali koja je njihova. Koloritnost arhitekture ovog predela, dopunjena zelenilom šuma i maslinjaka i nestvarnim plavetnilom mora, potvrđuje Liguriju kao italijansku oblast karakterističnu upravo po živopisnim bojama.
Ali koloritnost Ligurije ne zaobilazi ni mentalitet ljudi i izvrsnu kuhinju ovog regiona. Pesto đenoveze, fokača i minestrone, čuveni su specijaliteti Italije koji potiču iz ovog regiona poznatom još po odličnim vinima i maslinovom ulju. Riba i morski plodovi kao tradicionalno omiljena hrana primorskih gradova i ovde igraju važnu ulogu, pa ribarima ligurijske riivijere dugujemo zahvalnost za neke od najlepših recepata ove kuhinje.
Ako odlučite da posetite ovu italijansku rivijeru, zaboravite na prevozno sredstvo i radije se prepustite šetnji pešačkim stazama koje povezuju pet sela. Prolazeći kroz bujnu vegetaciju hrastova i maslinjaka, preko antičkog kamenog mostića ili uskim putevima koji često vode duž same ivici stene, otkrićete skrivene plaže i uživati u neverovatnoj panorami koja je ispirisala pisce poput Bajrona i Šelija. U obližnjem srednjevekovnom selu Portovenere, smeštenom južno od Cinque terre, nalazi se i takozvana Bajronova pećina, mesto gde je čuveni engleski pesnik voleo da pliva.
Argument za svrstavanje Cinque terre na Uneskovu listu bio je tradicionalan način života koji je u ovom predelu prisutan već hiljadama godina. Zato ako nameravate da doživite ovaj prelepi primorski kraj na pravi način, budite spremni na to da ovde vreme teče drugačije. Zanosni zalasci sunca, lokalna hrana s ukusom mora, šetnje i piknici na steni, učiniće da potpuno zaboravite na gradsku vrevu i shvatite pravo značenje italijanske lepote.

photo source: chrystal-clear.com

Author: Ena

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *