CIOCCOLATA CALDA

Evo kako da napravite MADE IN ITALY toplu čokoladu za hladne dane.

Stara italijanska tradicija je da se topla čokolada zimi posluži za old fashion okupljanje i ćaskanje sa prijateljima. Šolja ove čokolade je vrlo smirujuća i podstiče dobro raspoloženje. Kod Italijana topla čokolada je bogata i gusta. Na prvi pogled podseća na puding, ali nije. Veoma je kremasta, pa može da zameni i dezert.

Od sastojaka vam je potrebno sledeće:

  • 120g kvalitetne tamne čokolade koja sadrži 75% kakao mase
  • 2 kašičice šećera u prahu
  • 100ml punomasnog mleka
  • šlag

Čokoladu obavezno izrendati, da bi se lakše topila. Napunite trećinu male šerpe vodom, da prokuva, a na nju stavite posebnu malu posudu i čokoladu, šećer u prahu i 2 kašike mleka i mešati dok se čokolada ne istopi. Polako dodajte preostalo mleko i mešajte da se lepo sjedini. Nastavite kuvanje na tihoj vatri dok smesa postane gusta i počne da se lepi na kašiku. Servirati sa šlagom. Po želji možete razrediti sve dodatnim mlekom.

Fondi je savršen za topljenje ove mase. Mešati sve drvenom kašikom, nikako metalnom ili plastičnom. Ukoliko imate profesionlni set za kuvanje na paru biće vam lakše. Topla čokolada je spremna kada dostigne 95 stepeni celzijusa. Prebaci se u hladne šolje, gde temperature pada na 85 tepeni i savršena je za posluživanje.

Ako ste netolerantni na laktozu, koristite sojino mleko ili mleko bez laktoze. Po želji dodati cimet, možda koristiti mleko od soje sa ukusom vanile, dodati vanilu… Ukrasite šlagom, na koji možete eventualno dodati suve latice ruže ili ljubičice, mlevene pistaće, mlevenu čili papriku ili koru suve pomorandže.

UŽIVAJTE!

Author: MII4ME Team

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *