CIPRIANI I CARPACCIO CARSTVO

50-te, Venecija, velika izložba venecijanskog slikara Vittore Caroaccio-a.
Specifični kontrast crvene i bele boje videli su svi posetioci. Fantastični slikar, školovan u Veneciji uspeo je da se izdvoji od drugih renesansnih slikara velikim kontrastom crvene i bele boje. Dominacija specifične crvene boje ostavila je utisak na zamišljenog posetioca koji se sa izložbe uputio u kuhinju svog restorana. Od drugih posetioca nije se izdvajao ni u jednom momentu, osim u velikoj inspiraciji da crvenu i belu boju prenese na tanjir u svom restoranu.

Bio je to GIUSEPPE CIPRIANI, vlasnik čuvenog HARRY’s BAR-a. Očaran paletom crvene boje, napravio je fantastičnu kompoziciju crvenog, svežeg mesa za svoju stalnu gošću i prijateljicu problematičnog zdravlja groficu Nani Mocenigo. Doktor joj je preporučivao sveže meso na jelovniku. Vitorre Carpaccio je tako zauvek ostavio trag i u Harry’s Bar-u, beli tanjir i sveže crveno meso. Nikada ne bi pretpostavio da će beli tanjir postati platno za crvenu boju, tj. sveže meso.

Giusepe Cipriani je popularizovao tipični Pijemont specijalitet Carne Cruda all Albese širom sveta pod novim imenom CARPACCIO.

Glavni sastojci za carpaccio su meso ili riba. Lepa govedina, teletina, divljač, losos, tuna serviraju se sa parmezanom, belim tartufom i rukola salatom.

Vaš prvi CARPACCIO, možete napraviti na sledeći način:

Potreban vam je siguran lokalni mesar, koji će vam iseći komade sirovog mesa, koji moraju biti posluženi u naredna dva sata. Ukoliko želite originalni CIPRIANI recept, morate očistiti meso od masti, zatim ga ostaviti u frižideru da se rashladi. Kada je meso toliko hlado i dobro smrznuto, potrebno ga je iseći na tanke i lepe parčiće. Aranžirajte mesom i pokrite celu površinu tanjira. Posolite i vratite ga na kratko u frižider. Možete ga preliti sosom koji zavisi od ukusa, želja i dostupnih sastojaka.

Tajna – sos ne sme da prikrije ukus hrane.

Preporučujemo da izvorni carpacco probate u Venecijanskom Harry’s Bar-u. Onaj pravi MADE IN ITALY.

Author: MII4ME Team

Share This Post On