Čokoladna salama

Sigurno ste više puta imali prilike da probate ovaj izvanredan slatkiš zanimljivog naziva, ali da li ste znali da je italijanskog porekla? Čokoladna salama jedan je od kolača koji se često viđamo na slavskim trpezama, jednostano se priprema, a fantastičnog je ukusa.

Za pripremu Vam je potrebno:

250g keksa,
100g putera,
100g šećera,
100g kakaoa,
2 jaja

Priprema:

Odvojiti žumanca od belanaca u dve različite činije. Umutiti belanca mikserom ili ručno dok ne postanu penasta. U posudu sa žumancima dodajte ostale sastojke: puter, šećer, kakao prah i keks iseckan na sitne komade. Promešajte lepo i pomešajte sa belancima.

Isecite papir za pecenje oblika 50/70 cm i urolajte smesu u obliku salame. Stavite smesu na jedan kraj papira i umotajte u rolnu. Rolnu stavite u frižider na najmanje dva sata.

Izvadite salamu iz frižidera 20 minuta pre sečenja i serviranja. Poželjno je da iseći na kriške debljine od 5 do 7cm. Da bi kolač izgledao kao prava salama, pospite ga prah šećerom i poslužite u papiru.

Ovo je osnovni recept, a Vi se možete igrati dodajući malo ruma u smesu ili kokosa umesto prah šećera. Takođe, neretko se kod nas čokoladna salama umesto u papir umorava u oblande. Pustite mašti na volju i ne zaboravite da uživate!

Idealno ide uz italijanski espreso.

Author: MII4ME Team

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *