CRVENI VEŠ KAO NOVOGODIŠNJA TRADICIJA

Ako verujete da je novogodišnja noć pokazatelj kakva vas godina očekuje onda sigurno spadate u grupu žena koje posežu za različitim trikovima kako ništa ne bi prepustile slučaju. Italijanke se sa starom godinom opraštaju izbacujući stare šerpe, lonce i garderobu kroz prozor, kao način da se oslobode prošlosti i zakorače u lepšu budućnost. Ali još jedna stvar bez koje one ne bi mogle ni da zamisle odlazak na doček je crveni veš, čije je nošenje u novogodišnjoj noći još davno dobilo status fashion statement-a.

Početak ovakve tradicije vezuje se za srednji vek. Već tada crvena boja bila je prihvaćena kao simbol sreće, delom zbog toga što je crvena farba bila veoma skupa, pa je odeća u ovoj boji istovremeno označavala i finansijski status onog ko bi je nosio. Katolički kardinali nisu zato slučajno nosili crvene odežde, pokazujući na taj način moć koju je njihova pozicija podrazumevala.

Ali crvena boja imala je istovremeno i negativne konotacije. Ona je budila asocijacije na đavola i veštičarenje i zbog toga bila zabranjena, ali je ovo dobijanje statusa tabua samo dodatno inspirisalo ljude na njeno nošenje. Crvena je nošena isključivo u tajnosti, pa je veš bio najlogičniji izbor kao komad odeće u potpunosti sakriven od očiju javnosti. Crvena je uskoro postala simbol života, a crvenom vešu pripisivana je čak uloga da ženu zaštiti od veštica koje bi mogle baciti čini na njene reproduktivne organe, jer su deca naravno bila ključ nečije dobre sreće i napretka.

Nošenje crvenog veša u novogodišnjoj noći kao tradicija prizivanja sreće, blagostanja, ljubavi i prosperiteta nije poznato samo Italijankama, već živi i u Španiji i nekim delovima Južne Amerike. Čak i danas, intimnost odluke o ovakvom izboru veša daje posebnu čar njegovom značenju. Uloga koju on igra u podizanju samopouzdanja i raspoloženja uspešno ga prevodi iz domena tajnosti u veoma vidljivu kategoriju na koju niko ko vas sretne neće ostati ravnodušan. Italijanke tvrde da je važno i da veš koji izaberete za ovu noć bude nov, kao dodatan simbol novog početka koji se priželjkuje. Zato, drage dame, ako još uvek niste obavile šoping učinite to što pre, a ako se ne snađete u izboru modela koji uopšte nije lak možda ga možete prepustiti i svom partneru. Njemu će sigurno laknuti što neće morati da smišlja drugi poklon za vas!

Author: Ena

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *