Da li su Napolitanci zaista prvi spremali picu?

Da, već je bilo reči o pici na našem sajtu i da, svi mi znamo da je ona ponos čitave Italije i posebno Napulja- njene kolevke. Ali da li je tako, da li je Napulj zaista mesto gde se prvi put pojavljuje taj jednostavni specijalitet od tankog testa koji će zaludeti svet?

Giuseppe Nocca, italijanski istoričar sa instituta Alberghiero di Formia, opovrgava taj podatak. On je locirao prvu upotrebu reči pica ne u Napulju već u Gaeti, gradiću na nekih 80 kilometara severozapadno od njega. On tvrdi da izvesni diplomatski spis iz 997. godine sadrži prvi pisani pomen te reči u spisku hrane koja je godišnje isporučivana nadbiskupu Gaete. Dokument je napisan srednjevekovnim latinskim jezikom i Nocca tvrdi da je ovo ne samo prva pisana upotreba reči pizza već i prvi upliv narodnog govora u diplomatske akte.

Istina je, postoje pizza i pizza. Pri čemu za jedno značenje svi znamo dok je drugo u srednjem veku moglo biti i ime za malu pitu, kolač ili hleb prema starovizantijskoj reči. Napuljska pica, o kojoj ste već čitali, se prvi put pojavljuje u devetnaestom veku u čast posete italijanske kraljice Margarite 1889. Kasnije će ona po njoj dobiti ime i postati simbol Napulja i Italije.

Više o ovome možete pročitati u tekstu: PIZZA – italijanska hrana koja je osvojila svet

Naravno, to što se u nekom prašnjavom spisu iz 997. godine zabeležila reč pizza, ne znači da su u Gaeti toga doba govorili o njoj i spremali je na svojim trpezama. Taj podata su pominjali i drugi istoričari, ali je on sada privukao najviše pažnje jer je potvrđena njegova verodostojnost. Zašto onda pompezna priča o tome?

Da biste samo stvorili sliku o tome koliko će se strasti, inače vrlo plahovitog, Napuljskog naroda uzburkati, zamislite da se na isti način otkrije istorijski fakt koji ukazuje na to da se rakija šljivovica prvi put pominje u oblasti Kranja ili, ako lokalizujemo, da se njegoški pršut prvi put pominje u prepisci nekih svinjara iz Srema.

Šalu na stranu, u Napulju se o takvim stvarima dosta rapravlja i to sa dosta strasti. Pica je ponos ovog italijanskog grada i oko nje je formirana čitava njihova istorija, njihova tradicija i kuhinja. Da li će se oni zaista buniti i protiviti ovakvim tvrdnjama ili će ih prosto ignorisati to ne možemo znati. Do tada je najbolje da ako putujete u ovaj grad u narednom periodu vodite računa koju picu naručujete. Ja vam preporučujem Margaritu, ipak je to njihovo jelo. Ako vas put i ne odvede tamo, kod nas uvek možete pronaći recept i izbeći gastronomske razmirice, bar dok se sve ne vrati na staro.

Author: Vuk Janjev

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *