ĐANDUJA – autentični ukus Torina

Mnogima omiljeni kakao krem sa lešnikom koji danas predstavlja osnovu raznih slatkiša, tipičan je za region Pijemont i grad Torino, koji je zahvaljujući njemu dobio status italijanskog grada čokolade. Čak i pre nastanka đanduje, Torino je već bio uveliko poznat u svetu kao vodeći evropski proizvođač čokolade. Njegove radionice u kojima se čokolada proizvodila dobile su prvu dozvolu da je prodaju još 1678, skoro 200 godina pre nego što je prva đanduja stupila na čokoladnu scenu.

Za razliku od mnogih drugih pronalazaka koji se dešavaju slučajno, krem đanduja bio je promišljena kreacija njegovog tvorca. Problem sa snabdevanjem kakaom i njegovim visokim cenama koje je nametnula ekonomska kriza u kojoj se Italija našla te davne 1852, bio je razlog što je vlasnik čokoladarnice Caffarel morao da nađe drugo rešenje da održi svoj posao.

Odlučio je da testira novi recept koji je podrazumevao manje količine kakaoa, a kao zamenu za ovaj skupoceni sastojak izabrao je lešnik koji se u Pijemontu mogao naći na svakom koraku. Proizvodnja čokolade sa novim kremom koja je nazvana „givu“ započeta je 1865, ali je njeno ime vrlo brzo promenjeno u „đandujoto“, po Đanduji, liku italijanske Komedije del’arte karakterističnom po sklonosti ka vinu i hrani.

Danas je jedna od najpopularnijih formi ove dobitne kombinacije kakaoa i lešnika krem Nutella, koji je upravo zbog svog ukusa po nastanku 1945. godine nazvan prvo Giandujot, zatim Supercrema, pa Cremalba (po gradu Alba u blizini kog se fabrika Ferrero-Rocher koja ga je proizvodila nalazila), a konačno 1964. dobija današnje ime Nutella.

Čuvene praline Rocher istog proizvođača takođe su bazirane na kremu đanduja, poput mnogih drugih čokoladnih pralina koje su nastale u mnogobrojnim čokoladarnicama Torina. Svaka od njih nudi svoju lokalnu verziju ovog neodoljivog krema, koji čak ima i svoju tečnu verziju u vidu pića đandujotina, koje predstavlja mešavinu kafe, đanduje i mleka.

Zato na posetu Torinu nemojte ni pomišljati bez degustacije ovog lokalnog specijaliteta, a festival čokolade Ciocollatò koji se u ovom gradu organizuje svakog novembra može biti pravo vreme za to. Ove godine glavni partner festivala biće Expo Milano 2015, koji će na centralnom trgu Torina, Trgu San Karlo, organizovati niz propratnih događaja, poput radionica kuvanja, pripremanja paste i degustacija vina.

Author: Ena

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *