Dilan Dog u doba tehnoloških inovacija

Dilan Dog je lik iz stripa koga je za italijansku izdavačku kuću Serđo Boneli Editore kreirao novinar i pisac Ticijano Sklavi. Prvi broj u Italiji je izašao 1986. godine i veoma brzo je stekao veliku popularnost tako da je u jednom trenutku tokom devedesetih godina tiraž ovog stripa dostigao milion primeraka (danas se prodaje u „skromnih“ 200 000 primeraka po epizodi, za razliku od Teksa koji se prodaje u 300 000 primeraka, dok je Zagor na istorijskom minimumu od 40 000 primeraka mesečno).

Osim u matičnoj Italiji strip izlazi u Nemačkoj, Francuskoj, Srbiji, Hrvatskoj i u još nekim zemljama. U Americi je izašlo samo prvih desetak epizoda, ali se strip nikada nije „primio“ na njihovom tržištu gde i dalje caruje klasični superherojski strip.

Dilan Dog je privatni detektiv koji se bavi čudnim slučajevima sa elementima natprirodnog. On je istražitelj noćnih mora. Živi u Londonu današnjice, ima oko trideset i tri godine, uz njega je, gotovo, uvek pomoćnik Gručo, kao i inspektor Blok iz Novog Skotland Jarda. Ovaj stripski junak je nastao kao odgovor na vladajući reganizam i tačerizam tog doba.

Dilan Dog je skroman, povučen mladi čovek, večiti dečak, romantik, antipod japijevskoj kulturi hedonizma osamdesetih i devedesetih. Dilan Dog je anticipirao Generaciju X koju je kasnije definisao Daglas Kopland u istoimenoj knjizi. Dilana su zavoleli ljudi koji nisu gajili iste ideje o uspehu koji je vladao u to vreme.

Tako je to išlo više od četvrt veka. Dilan Dog je rešavao slučajeve, Gručo mu je dobacivao pištolj i pričao nesnosne šale, inspektor Blok se brinuo za svoju penziju… A onda je kao glavni i odgovorni urednik izdanja došao Robreto Rekioni i poslao Bloka u penziju.

Rekioni se zahvalio nekim scenaristima na saradnji, ponovo pozvao neke stare, ali i neke nove snage da mu se pridruže. Operacija „Ponovo rođenje“ je počela jesenas. U septembru je izašao redovni broj, mada u koloru, u kome je Dilan Dog prinuđen da se u nekoliko situacija suoči sa samim sobom i istraži lavirint svoje (pod)svesti.

Promene koje očekuju ljubitelje ovog stripa tiču se nekih važnih stvari – narativne strukture, postavke, novih i starih likova, tehnoloških inovacija (do sada je Dilan Dog bio poznat kao tehnofob) kao i naslovnih strana.

Što se tiče narativne strukture svaka sveska će i dalje da bude samostalna priča. Čitaoci neće morati da se vraćaju prethodnim brojevima ako žele da uhvate konce nove epizode. Taj deo se ne menja. Ono što je inovativno jeste to da će postojati određeni lajtmotivi koji će stvarati vezu između priča formirajući tokom godina narativno povezane tokove između određenih epizoda nedirajući u samostalnost svake zasebne epizode. Ovo će da liči na neku tv seriju u kojoj postoji kontinuitet, ali ne i direktna povezanost između dve epizode (Rekioni kao primer daje seriju Doktor Haus).

Što se tiče postavke priče će biti predstavljene u savremenom i multietničkom Londonu današnjice. Radnja će se dešavati oko starih, ali i novih turističkih znamenitosti grada, kao i u svim delovim grada koji prikazuju njegovu multietničku strukturu. Rekioni daje primer kineske i indijske zajednice koja je u velikom broju prisutna u Londonu, ali ne i u avanturama Dilana Doga.

Što se tiče likova izmene se na prvom mestu tiču inspektora Bloka iz Skotland Jarda, Dilanovog prijatelja i duhovnog oca, koji odlazi u zasluženu penziju. On će napustiti ludnicu velegrada i otići u jedan miran gradić u okolini Londona sa namerom da penzionerske dane provede u tišini. Međutim on će se i dalje pojavljivati u stripu i asistiraće Dilanu Dogu kada to bude bilo potrebno.

Umesto predusetljivog Bloka kao novi glavni inspektor dolazi Karpenter koji nije nimalo blagonaklon prema Dilanu. Karpenter je čovek sa čvrstih moralnih stavova i zato prezire Dilana jer smatra da je on običan prevarant koji iskorišćava naivne ljude. Zato je njegov prvi potez da oduzme Dilanu odavno isteklu policijsku iskaznicu koju je on mnogo puta ranije zloupotrebljavao.
Pored novog inspektora njegova desna ruka biće Rania, detektivka muslimanka, koja je odana svom šefu, ali i tolerantnija prema Dilanu od njega.

Novi glavni neprijatelj više neće biti doktor Ksabaraks već Džoni Goust, zlikovac koji je mnogo više u skladu sa svojim vremenom. On nije čudovište, ali čini čudovišne stvari. Džoni Goust je primer modernog, zlog kapitaliste. Džoni Goust je zgodan, bogat, harizmatičan i nemilosrdno inteligentan poslovni čovek. Obožava luksuz i okružen je umetničkim delima. Kao poslodavac je veoma zahtevan i kapriciozan.

Poznato je da Dilan Dog mrzi modernu tehnologiju. Do sada je svoj dnevnik pisao guščijim perom na papiru, nije imao kompjuter, a osim u jednoj epizodi, ni mobilni telefon. Međutim on više neće moći da se odupre tehnološkoj realnosti koja postoji. Gručo bi trebalo da predstavlja „posrednika“ između Dilana i ovih paklenih naprava. Gručo će koristiti smartfon sa „ženskim“ softverom koja ima izuzetnu ličnost i fantastičan smisao za humor. Između Irme, kako se zove ovaj softver, i Gruča će da se razvije lep i prsan odnos, ali će Irma biti veoma neprijateljski raspoložena prema Dilanu.

Anđelo Stano će i dalje biti zadužen za rad na naslovnicama. Ono što će biti novo jeste to što naslovnice više neće da ilustruju priču ili scenu iz nje već da prenesu raspoloženje i atmosferu koje će čitalac da pronađe na stranicama koje su pred njim.

Kako će publika reagovati na ove novitete videćemo u budućnosti. U Italiji je ova mala revolucija već počela, a čitaoci u Srbiji i Hrvatskoj ove epizode na svom maternjem jeziku mogu da očekuju tek za dve-tri godine.

Milan Aranđelović – urednik magazina Bookvar
www.bookvar.rs

Author: MII4ME Team

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *