Dolci di Natale – Italijanske novogodišnje poslastice

Praznična trpeza je vrlo često i praznik za sva naša čula. Ove godine udovoljite vašim čulima uz pomoć najlepših prazničnih slatkiša i deserta italijanske kuhinje. Svake nedelje do Božića, podelićemo sa vama jedan recept najlepših tradicionalnih italijanskih poslastica. Buon appetito!

Italijanska praznična trpeza ne bi bila ista bez tradicionalnih slatkih hlebova. Svaka regija u Italiji ima svoju verziju ove poslastice. Međutim, koren je isti, a vodi nas sve do 18. veka kada se prvi put pojavila poslastica, bez koje je Božić u Italiji nezamisliv. Govorimo o najplemenitijem hlebu na celom svetu. Govorimo o Zlatnom hlebu (ita. Pane d’Oro). Ova poslastica je na početku krasila trpeze Venecijske aristokratije, a sam recept je pak nastao u gradu ljubavnika, Veroni. Kolač boje zlata je vrlo jednostavan i lak za pripremu, a njegova sočna i vlažna tekstura ga čini omiljenim. Ono u šta smo sigurni jeste da uvek obasja prazničnu trpezu na kojoj se nađe.

Za Zlatni kolač potrebno je da odvojite 35 minuta za pripremu i 35 minuta za pečenje.

Sastojci:

Kvasna mešavina

1/4 šolje tople vode
1 kašika suvog kvasca
1 kašika šećera
1 žumance
1/2 šolje brašna

Kolač

5 šoljica brašna za kolače
8 žumanca

1 jaje
3/4 šolje šećera
3 kašike topljenog maslaca
1/2 šolje vode
1 limun
2 šolje šećera u prahu

U manju činiju izmešajte sastojke kvasne mešavine i dobro ih promešajte. Mešavinu, nakon toga, prekrijte krpom i ostavite da miruje na toplom mestu naredna dva sata. Na čistoj površini od preostalog brašna napravite brdašce za mešenje sa praznim središnjim prostorom. U nešto veću činiju izmešajte 4 žumanceta, 1/2 šolje šećera, maslac i 1/2 šolje vode. Dodajte u to i kvasnu mešavinu koju ste pripremili ranije i dobro promešajte. Čitavu mešavinu izručite u središte posutog brašna i lagano umešajte testo. Testo dobro mesite 10 minuta. Testo će ostati pomalo lepljivo, za razliku od onog kada mesite običan hleb.

Nakon toga, premažite maslacem veliku činiju gde ćete dodati testo. Prekrijte činiju folijom i ostavite da testo naraste naredna dva sata. Nakon toga u testo dodajte preostalo brašno, žumanca, 1/2 šolje vode šećer i kao dodatak narendajte u to koru limuna. Umesite testo ponovo dobro sa novim dodacima još 10 minuta. Novo testo vratite u ponovo nauljenu činiju i ostavite da odstoji pokriveno još dva sata. Premažite maslacem posudu u kojoj ćete peći kolač. Preporučujemo da to bude modla za vekne ili kuglofe. Testo rasporedite po posudama (2 modle za vekne) i ostavite ga da odstoji još sat i po.

Rernu zagrejte na 190 stepeni C, a zatim pecite testo 35 minuta. Kada je kolač pečen, ostavite ga da odstoji narednih 10 minuta, a zatim ga izvadite iz posude za pečenje i ostavite da se ohladi u potpunosti.

Pomešajte šećer u prahu sa malo vode, a zatim ukrasite Panne d ‘Oro. Kolač servirajte potpuno hladan uz dodatak sladoleda od vanile (po želji).

Author: Dušan Vulić

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *