Dolci di Natale – Medeni Božićni zalogajčići

Strufoli su slatkiši koji su tipični dekor Božićne trpeze u Italiji. Popularni još od davnina, ovi kolačići su abeceda italijanske poslastičarske tradicije. A, šta su strufoli? To su prženi komadići slatkog testa, koji možda podsećaju na krofnice, ali su mnogo više od toga. Ovi kolačići su tipična Napuljska poslastica, ali svakako su rasprostranjeni duž čitave Italije, često poznati u drugim regijama pod drugim nazivima (skalili, mustaćilo, rokoko…). Kako god ih Italijani zvali, oni se mogu svrstati u red onih, koje mi rado zovemo Bakini kolači. I zaista oni su takvi, kao da su spremljeni sa ljubavlju svih dobrih baka ovog sveta. Oni su hrskavi spolja, a vazdušasti iznutra, a mešaju se sa medom i najtrazličitijim sastojcima od kojih su najčešći cimet, narandžina kora i sok od limuna. Mi vam prenosimo ovaj divni recept, koji je vrlo jednostavan za pripremu, a na vama je samo da obradujete najbliže ovom izvrsnom i nezaboravnom poslasticom. Uživajte u strufiolijima!

Za pripremu strufola, potrebno je da izdvojite 90 minuta svog vremena.

Sastojci:

šolja i po brašna

6 jaja

1 žumance

2 limuna

1 narandža

1/2 kašičice soli

1 kašičica limunćela

4 šoljice ulja (po mogućstvu od kikirikija)

2 šoljice meda

šećer u prahu

U činiju za mešanje sipajte brašno, jaja, žumance, limunćelo, so i narendajte 1 koru limuna i 1 koru narandže. Smesu mešajte dobro 8-10 minuta dok se ne formira čvrsto testo. Nakon toga ostavite je da miruje u frižideru 30 minuta. Nakon toga, izvadite je iz frižidera i odvojte na komadiće veličine loptice za golf. Svaku od ovih loptica testa zazvucite u oblik konopca, a zatim isecite komadiće (1,5-2 cm) i napravite od njih male loptice veličine klikera.
U dubokom tiganju zagrejte dobro ulje, u koje ćete spustiti dovoljno loptica da pokriju polovinu površine tiganja. Pržite ih dok ne porumene. Redovno ih okrećite kašikom, a na kraju ih prenesite na tanjir u koji ste prethodno stavili papirni ubrus, kako bi se loptice rešile viška ulja.

Kada ste ispržili sve strufole, pomešajte med, sok od jednog limuna i zagrejte tu smesu dok ne postane topla i ređa. Nakon toga, ispržene strufoli dodajte u tu smesu i mešajte ih dok se svi komadi lepo ne prekriju medom. Sklonite ih sa vatre i ostavite da se ohlade 5 minuta uz redovno mešanje.

Kada su strufoli konačno gotovi servirajte ih na gomili u jednoj posudi, a zatim ih pospite šećerom u prahu za finalni praznični izgled. Po želji možete ih posuti i drugim dodacima, poput cimeta, šarenih mrvica ili mrvljenog lešnika.

Author: Dušan Vulić

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *