Dream a little dream of… BVLGARI

Nakon što je prošle godine oduševio svet svojim filmom Velika lepota (La grande bellezza), za koji je nagrađen i Oskarom za najbolji strani film, italijanski reditelj Paolo Sorentino nastavlja da nas očarava svojim slikanjem Rima. Ovaj put kao povod za maštanje Sorentinu je poslužio 130. rođendan italijanskog brenda luksuznog nakita Bulgari i ponovno otvaranje njihovog renoviranog butika u srcu Rima, u ulici Via dei Condotti nadomak Španskih stepenica. Reditelj je ovom brendu posvetio kratki film naslovljen San (The Dream) koji je svoje premijerno prikazivanje imao upravo na svečanom otvaranju butika u aprilu ove godine.
Prateći svoju junakinju koju tumači slavna italijanska glumica Valeria Goloni, Sorentino je u filmu uspeo da uhvati magiju večitog grada koja najčešće ostaje skrivena od pogleda turista. Prazne ulice u svitanje junakinju vode do čuvenog Bulgari butika, a ulazak u njegov prostor za nju se pretvara u pravo snoliko iskustvo tokom kog se suočava sa pitoresknim likovima iz svoje prošlosti, ali i mašte. U Sorentinovoj interpretaciji Bulgari butik dobija smisao čistilišta, onog najbližeg koraka do raja u kom će se svaki ljubitelj luksuznog nakita naći kada zakorači u svet ovog brenda.
Poput Sorentina i njegovih filmova, i Bulgari je svoju najnoviju kolekciju nakita posvetio upravo Rimu, kao gradu čija je arhitektura pružala neiscrpnu inspiraciju kreatorima ove kuće još od njenog osnivanja 1884. godine. Iako možda mnogi ne znaju osnivač ove kuće, juvelir Sotirio Bulgari, je poreklom Grk, a dolaskom u Italiju 1881. godine osniva ovu poznatu firmu dodajući u njen naziv slovo ’V’, kao odraz latinske tradicije pisanja slova ’U’. Prva dva butika koja je otvorio delile su Španske stepenice kojima je svaki dan morao da prođe uživajući u raznolikosti na koju je nailazio susrećući ljude različitih kultura, nacionalnosti i starosnih doba. Zato ne čudi da je firma Bulgari, u sklopu svoje rođendanske proslave, odlučila da se oduži gradu Rimu za ovakav dar lepote donirajući 1.5 milion eura za renovaciju Španskih stepenica.
Kolekcijom DIVA Bulgari je istovremeno sa Rimom odao počast i filmu i njegovim divama. Pedesete i šezdesete godine prošlog veka za Rim su bile godine ’slatkog života’, zlatnog doba italijanske filmske industrije koja je u to vreme cvetala u najvećem filmskom studiju Evrope Cinecittà. Od tada sve oči bile su uprte u Italiju i parametre lepote koje je postavljala. Sofija Loren, Elizabet Tejlor, Odri Hepbern, Ingrid Bergman i Đina Lolobriđida samo su neke od glumica koje su na platnu, ali i van njega, birale ovaj nakit kao adekvatan odraz lepote koja ih je već krasila. Dizajn svakog komada iz ove kolekcije inspirisan je italijanskom ženstvenošću, ali i arhitektnoskim motivima antičkog Rima, kao omažu istorijskom nasleđu Bulgarija. Zaštitno lice kolekcije DIVA je Karla Bruni-Sarkozi koja je kao počasni gost na svečanom otvaranju butika ponosno nosila Bulgari dijamantsku ogrlicu vrednu 8 miliona eura.

photo source: linneabylinneanilsson.files.wordpress.com

Author: Ena

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *