Duh Italije u vašem domu – kako izabrati moka aparat

Ništa lepše od buđenja uz pištavi zvuk espreso aparata i mirisa tek skuvane kafe! Ovaj mali ritual svakog doma u Italiji može postati i deo vaše svakodnevice, a mi vam pomažemo da napravite pravilan izbor čuvenog moka aparata za pripremu autentične italijanske kafe.

Šta je važno da znate?

Moka aparat koristi se na šporetu, a funkcioniše po principu prolaska vruće vode pod pritiskom kroz mlevenu kafu. Iako jačina ovog pritiska iznosi 1-2 bara, dok je usvojeni standard profesionalnih espreso aparata 9, moka aparat od svog nastanka još uvek važi za najbolji način postizanja pravog espreso ukusa u kućnim uslovima.

Danas postoji mnogo različitih proizvođača, ali najpoznatiji je još uvek italijanska firma Bialetti, zaslužna za plasiranje prvog Moka Express aparata koji je zauvek promenio način kuvanja kafe kod kuće još davne 1933. godine.

Iako je originalni dizajn bio od aluminijuma, danas se moka aparat pravi i od nerđajućeg čelika koji vam preporučujemo kao zdravije rešenje ukoliko ste pravi ljubitelj kafe i svoj aparat planirate da koristite svaki dan.

Na raspolaganju vam je i izbor veličine aparata u odnosu na to koliko šoljica espresa nameravate da pripremite odjednom. Važno je da znate da jedna šoljica espresa nije isto što i jedna šoljica neke druge kafe na koju smo navikli. U Italiji standardna šoljica za kapućino sadrži 120 ml (4 Oz) kafe, dok evropski standard za espreso mašine iznosi 50-60 ml (1.5-2 Oz). Primera radi, najpopularniji moka aparat za 6 šoljica ima kapacitet za 300 ml (10 Oz) vode, dok na kraju daje oko 240 ml (8 Oz) espresa, u zavisnosti od toga koliko vode ispari i pređe iz donje komore aparata u gornju. Zato ako preferirate kapućino ili latte, odlučite se pre za aparat većeg kapaciteta. Jedina mana kućnog espresa je pena koju je nemoguće postići u količini kakva se dobija sa profesionalnim aparatima, ali i za to postoji rešenje. Bokal za pravljenje pene od mleka u kombinaciji sa moka aparatom učiniće vaše iskustvo ispijanja kafe potpunim.

Osim što je koristan, njegov prefinjen dizajn oplemeniće svaku kuhinju, a da zavređuje status ikone italijanskog stila prznao je i Muzej moderne umetnosti (MOMA) u Njujorku, kada ga je 2008. godine uvrstio u svoju stalnu postavku.

Pozovite vaše prijatelje na kafu, jer vas već u sledećem broju vodimo korak po korak do savršenog espresa koji možete pripremiti sami kod kuće!

Bialetti moka express maker

Author: Ena

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *