Falkone i Borselino u borbi protiv sicilijanske mafije

Bili su najbolji prijatelji i kolege, ujedinjeni u borbi protiv sicilijanske mafije zbog koje su platili životom. Đovani Falkone ubijen je zajedno sa ženom i tri telohranitelja u eksploziji automobila, a 2 meseca kasnije Paola Borselina sačekala je ista sudbina.


Ne, ovo nije trejler za neki uzbudljiv holivudski film, već istinita priča dostojna takve ekranizacije! Sudije Falkone i Borselino su svojim inteligentnim i pre svega hrabrim metodama, uspeli da razbiju mafijaški zakon ćutanja i sicilijansku Koza Nostru bace na kolena, zbog čega i dan danas važe za simbol borbe kojoj se čini da nema kraja. Đovani Falkone, ipak, bio je optimističan u tom smislu. „Mafija je ljudski fenomen i samim tim, kao svaki drugi ljudski fenomen, ima svoj početak i evoluciju, a takođe mora imati i kraj“, govorio je. Znao je i da njegov život ne može imati drugačiji ishod i da mu je sudbina da primi metak od mafije. Jedina neizvesnost sastojala se u tome kada će se to desiti i koliko vremena borbe mu je još preostalo. Sve je počelo kada je još šezdesetih godina u Palermu ušao u trag finansijskim transakcijama Koza Nostre koje su vodile do lokalnih političara i već tada se našao na njihovoj listi za odstrel. Godine 1979. postao je deo grupe magistrata specijalizovanih za borbu protiv mafije, kojoj je pripadao i Borselino. Ubistva njihovih kolega, koja su po pravilu pratila svaki rešeni slučaj, jačala su odlučnost Falkonea i Borselina u ovoj borbi. Godine 1986. kao glavni tužilac Falkone započinje do tada najveći proces protiv mafijaških šefova. Čuveno Maxi suđenje u Palermu, održano u specijalno za ovu priliku improvizovanom bunkeru-sudnici među zidinama Ućardone zatvora, trajalo je od februara 1986. do decembra 1987. i rezutiralo zatvorskim kaznama za 342 pripadnika mafije u ukupnom trajanju od 2.665 godina, pretežno zahvaljujući svedočenjima bivših šefova mafije.

Više od deceniju Falkone je bio prinuđen da svoj posao obavlja iz bunkera otpornog na metke, okružen uređajima koji su registrovali bilo kakav pokret u blizini njegove kancelarije. Konvoj policijskih automobila i lično obezbeđenje koje se u kožnim jaknama, crnim naočarima i mašinkama u rukama nije nimalo razlikovalo od pripadnika mafije protiv koje se borio, pratili su ga gde god bi krenuo. Iako je 1991. godine prešao u Rim prihvativši ponuđenu poziciju u Ministarstvu pravde, jedna poseta Palermu bila je dovoljna za osvetu. Eksploziv postavljen pored autoputa koji vodi od aerodroma u Palermu do grada Palerma, aktiviran je pri nailasku Falkoneovog automobila 23. maja 1992. Njegov naslednik Borselino bio je žrtva atentata samo 2 meseca kasnije, kada je 19. jula bomba ispod njegovog automobila zajedno sa njegovim odnela život još 5 policajaca. U jednom od svojih poslednjih intervjua Borselino je ukazao na moguću vezu Koza Nostre i imućnog biznismena, budućeg premijera Italije, Silvija Berluskonija. Za oba ubistva osuđen je mafijaški šef Toto Rina, koji je zbog ovog, ali i mnogih drugih zločina, dobio doživotnu zatvorsku kaznu. To ga ipak ne sprečava da zaplaši i aktuelnog magistrata Nina Di Matea, koji je zbog skorašnjih pretnji smrću bio prinuđen da pojača svoje već ionako jako obezbeđenje.

Falkone i Borselino danas su uzor svojim naslednicima, a u njihovu čast aerodrom u Palermu od skoro nosi naziv Falkone-Borselino. Činjenica da se aerodroma smešten na ostrvu Sicilija, kao mestu porekla mafije, zove po dvojici njenih najvećih neprijatelja, možda je najbolji pokazatelj odlučnosti Italije da joj stane na put.

Author: Ena

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *