Federiko Felini i Đulijeta Masina – Ljubav van filmskog platna

Kada je primao svoj peti, počasni Oskar 1993. godine, Federiko Felini (Federico Fellini) posvetio ga je svojoj ženi i muzi, Đulijeti Masini (Giulietta Masina), upozorivši je tokom svog govora – „Đulijeta, molim te nemoj da plačeš“. Umrla je samo pet meseci posle svog supruga, skrhana bolom koji je njegov odlazak doneo i koji joj je oduzeo snagu da se i dalje nosi sa bolešću protiv koje se dugo borila.

Upoznali su se 1942, kada je Masina radila na italijanskom radiju kao glumica. Nakon što ju je čuo kako čita ulogu u radio drami koju on napisao, Felini ju je pozvao na ručak, a godinu dana kasnije bili su venčani.

Iako je od prelaska na film 1948. godine sarađivala sa rediteljima poput Alberta Latuade (Alberto Lattuada), Roberta Roselinija (Roberto Rossellini) i Luiđija Komensinija (Luigi Comencini), Masina će zauvek ostati upamćena po filmovima koje je uradila sa svojim suprugom.

Za neodoljivo detinjastu Đelsominu u filmu Ulica/La Strada (1954), u kom je maestralnu ulogu ostvarila pored Entonija Kvina (Anthony Quinn), Masina je bila hvaljena kao najjači adut filma. Iako je tri godine kasnije na Kanskom filmskom festivalu osvojila nagradu za najbolju glumicu za ulogu prostitutke u Felinijevom Oskarom nagrađenom filmu Kabirijine noći/Le notti di Cabiria (1957), Đelsomina će zauvek ostati najomiljeniji lik rediteljevog opusa.

Publika je očarana njenom ulogom tražila nastavak filma, proizvođači lutki i slatkiša tražili su prava na korišćenje njenog lika, a bilo je i govora o kreiranju animiranog lika inspirisanog njegovom filmskom interpretacijom. Odmah nakon ovog filma Felini je počeo da radi na stvaranju lika Đulijete, koji je svojoj supruzi dodelio u filmu Đulijeta i duhovi/Giulietta degli spiriti (1965). Po njegovom mišljenju, od svih likova koje je odigrala u njegovim filmovima, lik u ovom filmu njegovu suprugu predstavlja najbolje.

Tokom života koji su proveli zajedno Masina je bila njegova velika inspiracija, savetnik i podrška, ali i nit koja ga je spajala sa spoljašnjim svetom. Bekstvo od javnosti kom je pribegavao ona je činila manje primetnim nastupajući u njegovo ime. Federiko Felini umro je samo dan pre njihove 50. godišnjice braka, 1993. godine.

Author: Ena

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *