Filmski bal pod maskama

Ako niste u prilici da posetite venecijanski karneval, u balu pod maskama ovih dana možete uživati i kod kuće! Ovo su samo neki od filmova koji su pokušali da dočaraju tradicionalnu italijansku umetnost pravljenja maski. Poznati glumci koji su ih u ovim filmovima nosili učinili su ih posebno nezaboravnim i povratno uticali da neke od njih obogate stalnu ponudu venecijanskih prodavnica kostima.

Širom zatvorenih očiju (Eyes Wide Shut, r: Stanley Kubrick, 1999)
Reditelj Stenli Kjubrik se za potrebe snimanja najupečatljivije scene bala pod maskama u filmu obratio za pomoć venecijanskim majstorima. Oni su mu predložili više modela maski, od kojih su četiri dobila svoj krupan plan u filmu. Maske su nakon snimanja filma prešle u Kjubrikov dom čije zidove i danas krase.

Mletački trgovac (The Merchant of Venice, r: Michael Radford, 2004)
Nastao po istoimenom Šekspirovom delu, film Mletački trgovac dočaraće vam Veneciju 16. veka. Autori filma težili su autentičnosti do te mere da su čak i u sceni banketa koristili isključivo hranu koja bi se našla i na gozbi ove epohe. Autentičnost se naravno odnosila i na kostime čiji značajan deo čine maske, kao neizostavan deo venecijanske svakodnevice tog doba.

Kazanova (Casanova, r: Lasse Hallström, 2005)
Doživljaji najpoznatijeg italijanskog zavodnika bili bi nezamislivi bez maski i igri prikrivanja identiteta. Direktor Venecijanskog festivala na kom je ovaj film prikazan nazvao je Kazanovu jednim od najvažnijih filmova u potpunosti snimljenih u Veneciji u proteklih 50 godina. Po njegovim rečima, nije bilo filma koji je bolje opevao lepote ovog grada nego što je to učinio Kazanova.

Uspon mračnog viteza (The Dark Knight Rises, r: Christopher Nolan, 2012)
Skrivanje identiteta prati svakog superheroja. Ali iako stalno pod maskom kao Betmen, u filmu Uspon mračnog viteza Brus Vejn prisustvuje balu pod maskama ogoljenog lica. U ovoj sceni, sav dijalog dešava se dok pleše sa En Hetavej koja izgleda zanosno sa crnom, čipkanom „kolumbina“ maskom.

Lavirint (The Labyrinth, r: Jim Hanson, 1986)
Scena bala pod maskama uz muziku Dejvida Bouvija koji i glumi u ovom filmu već zvuči kao dovoljna preporuka da odlutate u ovaj filmski svet. Iako daleko od Venecije, u ovoj muzičkoj fantaziji bal postaje izraz mašte glavne junakinje, hipnotišući svojom snolikom atmosferom.

Svini Tod: pakleni berberin iz ulice Flit (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, r: Tim Burton, 2007)
Snolikom atmosferom može se opisati i scena bala u filmu Tima Bartona. Svini Tod dobio je Oskara za scenografiju, a bio je nominovan i za dizajn kostima, što govori o vizuelnoj upečatljivosti ove filmske priče smeštene u London 19. veka.

Romeo i Julija (Romeo and Juliet, r: Carlo Carlei, 2013)
Iako je scena bala pod maskama neizbežna u svakoj ekranizaciji ove Šekspirove tragedije, mi vam ovaj put preporučujemo najskoriju od njih. Mladi glumci Daglas But i Hejli Stajnfeld u naslovnim ulogama stoje ispred ekipe renomiranih glumaca, poput Pola Đamatija, Stelana Skarsgarda i Nataše MekElhon.

Author: Ena

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *