Franko Nero – Plavooki zavodnik sa Apenina

Šta povezuje vestern junaka Đanga i našeg epskog junaka Banović Strahinju? Mlađim generacijama, najverovatnije samo apsurdnost ovakvog pitanja, ali ljubitelji sedme umetnosti će se iz prve setiti legendarnog italijanskog šarmera, Franka Nera.

Nero je rođen 1941. u mestu San Prospero Parmense, a njegovo puno ime je Frančesko Sparanero. Njegov šarm mu je ubrzo doneo i prve uloge, da bi već 1966. u punoj ekspanziji spageti vesterna dobio glavnu ulogu u filmu Đango (ita. Django) legendarnog reditelja Serđa Skorbucija. Ova uloga mu je donela planetarnu slavu, a malo ko je ostao imun na njegovu pojavu na velikom platnu. Muškarci su želeli da budu cool kao on, a žene, žene su ga prosto samo želele. Nero postaje italijanski filmski zavodnik koji ubrzo biva interesantan i Holivudu. Prva važna uloga stiže već 1967, kada tumači ulogu najboljeg Arturovog viteza Lanselota u filmu Kamelot reditelja Džošue Logana. Ova uloga će biti od presudnog značaja za Nera, jer će upravo na ovom filmu upoznati glumicu Vanesu Redgrejv, sa kojom će biti u jednoj od najdugovečnijih veza koje je svet filma imao.

Ova legendarna britanska glumica će sa njim dobiti sina Karla (1969), danas režiser i scenarista, a njihova priča važi za izuzetno dirljivu i romantičnu. Naime, Nero i Vanesa su se rastali i bili odvojeni duži niz godina, da bi se 2006. godine ponovo vratili jedno drugom i venčali. Ponovo su bili partneri i na filmskom platnu 2010. godine u romantičnom filmu Pisma Juliji (eng. Letters to Juliet).

Franko Nero je pogotovo nama u Srbiji veoma drag glumac, ne samo zbog Đanga, već i zbog činjenice da je tumačio jednog od naših najvećih epskih junaka, Banović Strahinju, u istoimenom filmu Vatroslava Mimice iz 1981. Bila je to velika stvar tada, a danas posle toliko godina on kao izbor za našeg junaka „po sablji i duši“ se čini i dalje pravim. Da Nero nije zaboravio na nas, pokazuje i činjenica da je prošle godine igrao glavnu ulogu u domaćem hororu Mamula (2014) mladog reditelja Milana Todorovića.

Nero je do danas odigrao gotovo 200 uloga na filmu i televiziji, a izdvajaju se filmovi Valentino (1975), Tristana (1975), Django 2 (1987), Umri muški 2 (1990), Ubistvo Versaćija (1998) itd. Kada je u bioskope stigao poslednji veliki hit Kventina Tarantina, Đangova osveta (eng. Django Unchained – 2012), mnogi su se podsetili ovog velikog italijanskog glumca koji se proslavio u toj ulozi. Džejmi Foks je bio sjajan u glavnoj ulozi Tarantinove verzije, ali ipak nije umanjio kultni status italijanske filmske ikone Franka Nera koji je u istoj ulozi sa svojim čelično-plavim pogledom dominirao u Skorbučijevom originalu iz 1966. I sam Tarantino je odao počast Neru, koji ima nezaboravni kameo u verziji iz 2012.

Da li zbog Banović Strahinje ili nečeg drugog, Franko Nero će uvek ostati jedan od naših omiljenih glumaca sa Apeninskog poluostrva. Njegova lepota, harizma i gluma su ga zasluženo dovele do mesta ikone filmske umetnosti, a nama ostaje da se nadamo da će gospodin Nero ostvariti još koju sjajnu rolu u vremenu koje dolazi. Prilika za to je već ove godine u filmu Django Lives! Mi jedva čekamo, a vi?

Author: Dušan Vulić

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *