Fulco di Verdura

Fulko di Verdura (1898-1978), bio je uticajni italijanski juvelir. Njegova karijera počela je kada ga je čuveni Kol Porter upoznao sa modnom kreatorkom Koko Šanel. Svoju prvu juvelirnicu otvorio je 1939. godine i nazvao je VERDURA. Bio je poslednji nosilac sicilijanske titule vojvode od Verdure.

Rodjen 1898. godine u Palermu, na Siciliji, Fulko di Verdura odrastao je u aristokratskom okruzenju koje se nije mnogo promenilo jos od pocetka 18. veka. Tokom ranog detinjstva razvio je bujnu maštu, bogat smisao za humor i veliku ljubav prema životinjama, koja je kasnije imala veliki uticaj na njegov dizajn nakita.

Titulu vojvode nasledio je 1923. godine nakon smrti oca. Slobodan da ide gde god želi ali finansijski ograničen, morao je da pronađe profesiju koja bi odgovarala njegovom statusu i koja bi mogla da obezbedi prihode za njegov nacin života.

Slučajni susret, koji se odigrao 1919. godine, uputio je Fulkov zivot u odgovarajućem pravcu i obezbedio mu je da nađe svoju životnu profesiju. Te godine u Palermu, upoznao je Lindu i Kola Portera. Porterovi su bili uvaženi pripadnici svetskog džet seta. Jedna od njihovih bliskih prijateljica bila je čuvena Koko Šanel.

Šanel ga je zamolila da preuredi nakit koji je ona dobila od svojih bivših ljubavnika. Fulko je bio toliko uspešan u kreiranju da mu je ona predložila poslovnu saradnju. Zaštitni znak ove saradnje su i danas čuvene narukvice, sa malteškim krstovima utisnutim u belu oplatu.

Takođe, dizajnirao je i čuvene ogrlice koje su danas obavezan detalj uz svaki šanel kostim.

Author: Ana Cvetković

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *