Gia – Sudbina prvog supermodela

Gia Marie Carangi bila je američka manekenka tokom kasnih 70ih i ranih 80ih. Carangi, koja je imala italijanske, velške i irske krvi, smatrana je prvim supermodelom. Pripisivana joj je i titula najzgodnije devojke sa naslovnice, međutim, njen život nije bio nimalo bajan.

Pojavljivala se na naslovnoj strani Cosmopolitana i Vogue-a u Americi, Francuskoj, Britaniji i Italiji. Bila je omiljena među fotografima, jedna od prvih koja je pozirala naga. Krajem 1978. postala je veoma dobro rangiran model. Pozirala je za poznate dizajnere i kozmetičke kuće: Dior, Armani, Levi’s, Maybelline, Versace… Bila je kontrast tadašnjim savršenim plavokosim modelima. Takođe i miljenica jednog od najpoznatijeg fotografa tog doba- Francesco Scavullo.

Fotografisao je za Cosomopolitan preko 30 godina, iako je sarađivao sa velikim imenima kao Grace Kelly, Madonna, Debbie Harry, Andy Warhol…omiljena ličnost mu je bila GIA. Melanholičnim pogledom, tamnom kosom i italijanskom krvlju uspela je da izazove ogromnu reakciju. Nije se bojala da iskaže svoj stav, da samo napusti snimanje ukoliko joj nešto nije po volji. Napredovala je veoma brzo, neki bi rekli i preko noći.
Bila je biseksualna, fotografisana je bez šminke, u muškoj odeći, u neobičnim pozama, te je za manje od godinu dana postala jedna od najatraktivnijih devojaka u Njujorku. Često je izlazila u Studio 54 i MuddClub u kojima je najčešće konzumirala kokain. Kasnije već prerasta u ozbiljnu adikciju i prelazi na heroin. Nije krila svoju zavist od droge. Iza bezobzirnog načina života krilo se i njeno duboko nezadovoljstvo i nikada uzvraćena pažnja i majčinska ljubav. Oni koji su je poznavali krivili su njeno detinjstvo za njeno tadašnje ponašanje.

1980, put prvog supermodela počinje da ide u drugom smeru. Sve češći odlasci sa snimanja, lako uočljivi tragovi droge, pospanost… Modni urednici su primećivali ali nisu preterano marili, nije im bio cilj da je zaustave u zavisnosti, već da sakriju tragove. Karijera modela je bila rapidno odbijena i završena. Imala je nekoliko povrataka ali nijedan uspešan, postala je HIV pozitivna. Rehabilitacije, prividan oporavak i ponovna zavisnost. Bolovala je od pneumonije i umrla u svojoj 26. godini usled komplikacija sa, tada novom bolešću, sidom. Prva je poznata žena koja je umrla od te bolesti. Kako bi ostala zapamćena, njen život je dramatizovan i debutovan na HBO-u 1998. u istoimenom filmu GIA gde je tumači Angelina Jolie.

Author: Nina Krčum

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *