Gianni Berengo Gardin – Fotograf svih vremena

Gianni Berengo Gardin, jedan od najpoznatijih italijanskih fotografa, kroz fotografiju objašnjava realnost u prošlosti. Zanimljivo je da sebe ne smatra umetnikom, već reporterom. Reporterom koji priču iznosi kroz crno bele fotografije, jer je po njegovom mišljenju boja ta koja pravi pometnju. Boja skriva suštinu, i kako kaže, fotografije u boji mogu biti estetski savršene, ali su šuplje.

Rođen je 1930. u blizini Đenove, a fotografijom počinje da se bavi 1954. godine kada dobija posao foto-reportera. Kasnije radi i za poznate italijanske novine Domus, Epoca, Le Figaro, L’Espresso, Time, Stern. Do tada, fotografija mu je bila nedeljni hobi. Jako su ga privukle knjige američkih foto-reportera, tuda potiče ideja o izveštavanju kroz takav oblik koji je prvenstveno bio samo zabava. Od početka svoje karijere fokusira se pretežno na serije fotografija koje predstavlja u knjigama. Jedna takva je knjiga o indijskim selima koje je posetio u periodu između 1977. I 1979. – “L’India dei villaggi”. Fotografije koje se mogu naći u njoj predstavljaju neku drugu civilizaciju, potpuno drugačiju od naše, u kojoj je Gianni tražio sličnosti sa posleratnom ruralnom Italijom. Bio je inspirisan Gandijevom izjavom da se “Prava Indija” ne nalazi u Kolkati ili Delhiju već u selima. Od 250 knjiga, samo 10 je u boji i ova se nalazi među njima.

Njegov karakteristični način fotografisanja, izgrađen stil koji je ostao nepromenjen od pedesetih, skoro univerzalna vrsta fotografije, njegov oštri pogled na svet, sa različitim perspektivama realnosti, od arhitekture do pejzaža ima međunarodni uspeh i čine ga uglednim fotografom koji je veoma tražen na tržištu fotografija i komunikacije.
Najznačajnija knjiga je “Morire di Classe” iz 1969. i predstavlja istraživački rad o negi koju su pacijenti trpeli u psihijatrijskim ustanovama u Italiji. Taj projekat nastao je u saradnji sa Francom Basagliom, psihijatrom, čiji su izveštaji doprineli radikalnoj reformi zakona.

Svoje fotografije izlaže kroz stotinak izložbi gde proslavlja svoj rad i kreativnost širom sveta, između ostalog izlagao je u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, Narodnoj biblioteci u Parizu…

Author: Nina Krčum

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *