GNOCCHI DI PATATE – zdrave, domaće njoke

Ovo je recept za veoma zdrave, sveže pripremljene njoke. Ukoliko ste u prilici da nabavite sve sastojke koji su organskog porekla, imaćete na svojoj trpezi lični proizvod koji je veoma hranjiv, bez konzervansa i ostalih štetnih proizvoda. Samo vam treba malo vremena i strpljenja. Nećete se pokajati i postaće vam zdrava navika.

Potrebno vam je:

1.5kg krompira za kuvanje
450g brašna
1 jaje
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika soli

Skuvajte ceo krompir sa kožom dok ne postane mekan.Oljuštite ga dok je topao. Pospite brašno na povrsinu u kuhinji u obliku vulkana. Oljušteni krompir izgnjeciti rukom i staviti u krater od brašna, zatim sipati jaje i so na vrh. Sve dobro umešati sa dve velike viljuške, dok ne dobijete glatku masu. Ruke obavezno posuti brašnom dodatno oblikovati testo.
Nožem iseći prvi deo testa, od koga napravite valjkasti oblik (u obliku dugačke tanke kobasice). Isecite valjkasti oblik na otprilike 1,5cm. Dodajte malo brašna ako osetite da je testo lepljivo. Vodite računa da su njoke lepo odvojene i ne stavljajte ih na gomilu da se ne bi slepile.
Možete svaku njoku malo pritisnuti viljuškom da bi dobili tradicionalan oblik. Postoje i specijalne daske za njoke preko kojih prevaljate testo da bi imalo čuvene tanke brazde.

Prokuvajte vodu u loncu do kljucanja, dodajte malo soli i pažljivo spustite njoke. Kada isplivaju na površinu izvadite ih napolje velikom kašikom. Poslužite ih odmah na tanjiru ili ih stavite u neku veliku činiju.
Obavezno preliti sa omiljenim sosom.
Sveze njoke se kuvaju i spremaju brzo, ne sadrže konzervanse i ostalo što imaju komercijane njoke iz prodavnice.

Uživajte!

Author: MII4ME Team

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *