Gnocchi di Semola

SEMOLINA je brašno od durum pšenice koje služi i za izradu domaće paste bez jaja. Najčesće se nabavlja u prodavnicama zdrave hrane. Ovo jelo je izvorno iz starog Rima. Krompir nije potreban već se koristi brašno od durum pšenice Semolina. Možda će vam se svideti više od klasičnih njoka, zato što ima malo ukus palente.

Potrebno vam je:

750ml mleka
150g neslanog putera, što kvalitetnijeg
250g semolina brašna
maslinovo ulje
2 jaja
150g parmezana

Stavite mleko u veliki tiganj i pustite da proključa, dodajte so i puter. Zatim dodajte semolina brašno, mešajući da bi se razbile sve grudvice. Kuvajte 20 minuta na laganoj vatri. Sklonite sa šporeta i pustite da se ohladi.
Nauljite radnu površinu. Jaja ulupajte u posebnoj činiji i dodajte 20 grama parmezana, malo soli i bibera. Kada se masa sa semolina brašnom malo ohladila, stavite već umućeno jaje sa parmezanom u ovu masu i dobro promešajte. Sada izvadite sve na nauljenu površinu, pa razvucite sa špatulom na debiljnu od oko 2,5cm. Ostavite da se ohladi.

U međuvremenu, zagrejte rernu na 180C. Zatim, uzmite čašu sa kojom možete napraviti krugove u pasti širine ok 4-5cm. Poređajte njoke jednu iza druge u posebnom plehu ili keramičkoj posudi za pečenje, koji prethodno namažete puterom. Pospite ih ostatkom parmezana. Peku se oko 20-30 minuta dok se sir ne rastopi i postane lagano braon.

Možete dodatno preliti njoke sosom od paradajza. Gurmanska varijanta je da se posluže ragu sosom, uz pečurke ili spanać.

Uživajte!

Author: MII4ME Team

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *