Gnocchi – rustična Italija na tanjiru

Tradicionalna italijanska jela su mnogo više od obične hrane. Ona su deo istorije koja seže u daleku prošlost. Njoke (ita. Gnocchi) su upravo takvo jelo, a svet ih je upoznao sa dolaskom rimskih legionara, koji su ih rado pripremali. Njihovo ime se vezuje za više značenja, a najrasprostranjenije je ono da predstavlja derivat od reči nocchio koja znači čvor u drvetu. U suštini njoke su kuglice testa koje se kuvaju u vodi, a zatim se serviraju uz raznovrsne soseve. Danas se uglavnom pripremaju uz dodatak krompira, koji olakšava čitav proces, a u Italiji se služe kao predjelo (primo piatto).

Kao što je rečeno, uz njoke se služe razni garnirunzi i sosevi, a zapravo njihov broj zavisi samo od inspiracije i kreativnosti kuvara. U nastavku sledi tradicionalna i vrlo jednostavna varijanta njoka sa puterom i žalfijom, baš ona kojom bi vas dočekali na nekom ručku prijatelji iz Italije.

Sastojci:
3 kg krompira
2 jaja
1 žumance
2 šolje brašna
2 kašike fino iseckanih svežih listova žalfije
2 kašičice morske soli
Malo crnog bibera
Puter

Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni, a zatim krompire pecite na plehu 90 do 120 minuta. Ako ih budte pekli na ovoj temperaturi, krompiri će ispod ljuske postati mekani sa savršeno zapečenom koricom. Nakon što se malo ohlade, oljuštite krompire i izmeljate ih u pire. Tako ih stavite u činiju koju ćete prekriti krpom, kako bi zadržali toplotu koju emituju, jer se krompiri moraju koristiti dok su veoma topli.
Jaja i žumance umutite u drugoj činiji, a zatim ih dodajte krompirima zajedno sa brašnom. Nakon toga u celu smesu dodjte so i malo bibera. Sve izmešajte nežno sa rukama, dok ne dobijete glatko testo. Testo izvadite na ravnu površinu sa malo brašna i lagano ga zamesite, a zatim ostavite da odstoji nepokriveno 10 minuta. Testo izdelite na valjuške od 1.5 cm, a zatim isecite ih na kuglice od 1.5 cm. Koristeći brašno palcem pritiskajte loptice, dok ne dobiju prepoznatljiv oblik. Njoke stavite na površinu sa brašnom, kako se ne bi testo zalepilo. Njoke zatim kuvajte u posoljenoj ključaloj vodi. Kada isplivaju na površinu, ostavite da se kuvaju još minut, a nakon toga ih izvadite.
Kada se njoke dobro isuše, stavite ih u veliku činiju a zatim dodajte puter (količina po želji) i mešajte dok sve ne postanu sjajne. Na kraju u činiju dodajte iseckane listiće žalfije, koja će celom jelu dati posebnu notu. Njoke servirajte dok su još tople, a zatim uživajte u ovom rustičnom kulinarskom jelu koje će na vaš sto doneti pravi dašak Italije.

Author: Dušan Vulić

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *