GNOCCI VERDE – Zelene njoke od spanaća

Italijani njoke koriste u izobilju, njihova maštovitost i kreativnost ogleda se i u ovako jednostavnim receptima. Nudimo vam još jednu varijaciju na temu fanstastičnih njoka.

Potrebno vam je:

4 kašike putera
300g spanaća sitno seckanog i dobro oceđenog
¾ šolje rikota sira
2 jaja
6 kašika brašna
¾ šolje izrendanog parmezan sira
so, biber
prstohvat mlevenog oraščića
4 kašike putera, istopljenog

Istopite puter u velikom tiganju na laganoj vatri. Dodajte spanać i mešajte neprestano, 2 do 3 minuta, sve dok voda ne ispari i spanać počne da se prži u tiganju. Dodajte rikota sir i mešajte 3-4 minuta. Ovu mešavinu prebacite u veliku posudu za mešanje, gde dodajete jaja, brašno, ¼ šolje parmezana, pola kašičice soli, biber i oraščić.

Kada dobijete kompaktnu masu, odložite sve u frižider na pola sata. Sa strane zagrejte vodu u velikom loncu. Ruke namažite brašnom i oblikujte njoke iz rashlađene mase. Svaku njoku nežno spustiti u proključalu vodu na 5 minuta. Izvadite ih iz vode kašikom sa prorezima koja može da ocedi višak vode, pa ih prebacite u tanjir obložen ubrus papirima.

U vatrostanu posudu sipajte dve kašike istopljenog putera i razmažite po površini ravnomerno. Postavite njoke u jednom redu preko dna, ostavljajući malo prostora između svake. Ostale dve kašike rastopljenog putera prelijte preko njoka, a zatim ih pospite sa preostalim sirom. Pecite oko 3 minuta dok se sir ne rastopi i porumeni. Servirati uz dodatni rendani sir.

Uživajte!

Author: MII4ME Team

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *