GRANITA SICILIANA

Ledeni dezert napravljen od šećera, vode i različitih dodataka zbog kojih mu ukus varira (nana, limun, kafa, jagoda, kivi, čokolada, mandarine…).

Originalno je nastao na Siciliji, ali se služi u duž čitave Italije. Tekstura varira od od regije do regije, pa čak i od mesta do mesta.

Coffee granita sa kroasanom, je tipičan sicilijanski doručak. Granita od limuna se služi kao aperitiv, a za večeru granita od lešnika.

Nudimo Vam dva tradicionalna recepta za granitu od limuna i od kafe.

GRANITA OD LIMUNA – garanovano osvežava!

Tradicionalni slatkiš za vrele dane, sigurno će vas osvežiti. Ne sadrži holesterol i spada u vegansku mediteransku ishranu.

Služi se tokom celog dana, mada ga Italijani uglavnom služe kao aperitiv.

Za 4-6 osoba potrebno vam je:

3 šolje vode
1 šolja šećera
malo soli
1 šolja sveže ceđenog soka od limuna
2 kašičice izrendane kore od limuna
2 kašičice limunovog ekstrakta

Tiganj srednje veličine zagrejte na srednjoj temperaturi i u njega sipajte 2 šolje vode sa jednom šoljom šećera. Kuvajte, neprestano mešajući, dok se šećer u potpunosti ne rastopi i dok ne dobijete sirup.
Zatim dodajte malo soli, promešajte i sklonite sa šporeta.

Dodajte ostatak vode i ostavite da se sve ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim poklopite i stavite u frižider na minimum sat vremena.

Bilo bi dobro kada biste imali jednu plitku metalnu posudu, srednje veličine, koju je potrebno isto ostaviti u zamrzivaču da se ohladi.

U rashlađenu masu dodajte limunov sok, limunovu koru i ekstrakt limuna i dobro izmiksirajte.
Odložite masu u rashlađenu metalnu posudu i ostavite u zamrzivaču 30-60 minuta, dok ne primetite kristale leda po ivicama.

Tada promešajte masu i ovo ponovite svakih 30 minuta dok se tečnost solidno ne zamrzne. Potrebno je oko 3 sata da se granita dovrši.

Rashladite činije pre serviranja.
Ukoliko se previse zamrzne, koristite metalnu kašiku da izlomite led.

Ovako spremljena granita može biti četiri dana u zamrzivaču, ali je obavezno poklopite. Moraćete da kašikom grebete ili da je razbijete u delove. Blender vam može pomoći da dobro izmiksirate takve komade ledene granite pre posluživanja.

GRANITA OD KAFE – za dobro jutro!

Ovu granitu najbolje je služiti na sicilijanski način, kao doručak uz pecivo, npr. kroasan. Tokom dana pomaže da se osvežite.

Potrebno vam je sledeće:

2 šolje espresso ili jake crne kafe
Polovina šolje šećera
2 kašičice likera od kafe
1 kašičica kore limuna, narandže ili mandarine

Sve ove sastojke pomešajte i kuvajte dok se šećer ne rastopi u potpunosti i masa sjedini. Dobijeni sirup, sipajte u jednu metalnu posudu i ostavite u frižideru na sat vremena. U naredna 3-4 sata, na svakih pola sata izvadite posudu i sastružite ledene delove granite koji se formiraju na obodu posude. Kada je masa potpuno smrznuta, izgnječite je viljuškom da dobijete masu od ledenih mrvica.

Granita treba da izgleda kao mrvičasta masa od braon kristala.
Ukrasite šlagom, bademom, karamelom, korom mandarine ili limuna itd…

Ne zaboravite da uživate!

Author: MII4ME Team

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *