Fontana di Trevi

Jedan od nezaobilaznih kutaka Rima bez kog se obilazak večnog grada ne može ni zamisliti je fontana Di Trevi. Gomila turista koja je okružuje tokom celog dana neizbežan je deo prizora na ovu monumentalnu građevinu koja ostavlja bez daha. Ali kada padne noć, ona ostaje sama u svojoj lepoti, neopterećena znatiželjnim pogledima i sevajućim blicevima fotoaparata. Pogled sa nje je tada teško skinuti, a smirujuća tišina koju narušava samo šum njene vode poziva na uživanje u svakom detalju i prepuštanje priči koju kazuje.

Drama koja je po mišljenju Pape Urbana VIII nedostajala verziji fontane iz 15. veka, nadoknađena je njenim brojnim rekonstrukcijama. Godine 1629. Papa je angažovao poznatog skulptora Đan Lorenca Berninija na njenoj renovaciji, koja nije sprovedena do kraja zbog papine smrti. Vek kasnije, Papa Klement XII organozovao je takmičenje čija je prva nagrada bila šansa za redizajniranje fontane. Pobednik je bio Alesandro Galilej, ali su Rimljani bili besni što je posao trebalo da bude poveren Firenticu, pa je umesto njega osvajač drugog mesta, Nikola Salvi, angažovan da obavi posao. Salvi je osmislio temu “Kroćenje vode” i konstrukcija je započeta 1732. Smrt ga je sprečila da završi svoje remek delo, pa je 1751. projekat nastavio Đuzepe Panini, koji je zaslužan za današnji izgled fontane.

Naslonjena na Palatu Poli, ova čuvena barokna fontana visoka je 26.30 metara i 49.15 metara široka. Njen centralni deo zauzima trijumfalni luk i ispod njega statua Okeanusa, Boga mora, kao personifikacije moćne reke koja teče oko Zemlje i iz koje ističu sve vode. Njegovu kočiju vuku dva morska konja, jedan nemiran i jedan pitom, kao simboli dva oprečna stanja mora. Voda fontane predstavlja vodu akvadukta kom je fontana i posvećena. Legenda kaže da je 19. godine pre nove ere mlada devojka odvela rimske vojnike na izvor vode udaljen 13 km od grada Rima. Nakon toga, izgrađen je akvadukt dug 22 km koji je nazvan Aqua Virgo ili Devicina voda, a po staroj rimskoj tradiciji na mestu gde se završavao put vode građene su fontane. Kada je 1453. godine papa Nikolas V obnovio Aqua Virgo naredio je da se u skladu sa ovom tradicijom na njegovoj krajnjoj tački sagradi nova fontana. Zbog raskršća tri puta na kom se našla, fontana je nazvana Di Trevi, odnosno Fontana tri ulice.

Još jedna legenda kaže da novčić ubačen preko ramena u fontanu znači siguran povratak u Rim. Čak 3.000 evra dnevno, a milion eura godišnje, završi na dnu vode. Svake noći nakon vađenja, novac odlazi katoličkoj humanitarnoj organizaciji posvećenoj brizi o socijalno ugroženim porodicama ili kao subvencija lokalnom supermarketu s pristupačnijim cenama. Poput ostalih znamenitosti Rima, održavanje Fontane di Trevi prepušteno je društvenoj odgovornosti lokalnih kompanija. Ove godine modna kuća Fendi najavila je ulaganje od 2,2 miliona evra u restauraciju fontane, koja će trajati 16 meseci. Da li će nakon toga biti još lepša proverite kada se radovi na njoj završe krajem 2015. godine. I obavezno bacite novčić u fontanu i zagarantujte svoj povratak u ovaj božanstveni grad!

Author: Ena

Share This Post On

1 Comment

  1. Izvanredna arhitektura fontane, a sudeći po tome kolko je novčića bačeno Rim će stvarno ostati večan grad! :)

    Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *