DIJETA GLADIJATORA – Recept star 2000 godina.

Gladijatori, savršeni ratnici i najveći sportisti svog vremena. Antički ideal mačo muškarca sa savršeno definisanom fizičkom konstitucijom. Sigurni smo da ovu sliku mnogi dele kada razmišljaju o atletama antičkog Rima. Sigurni smo i da mnogi muškarci upravo tako sebe zamišljaju dok provode vreme vežbajući u teretani. A sigurni smo da ste znali da je njihova ishrana uglavnom bila VEGETARIJANSKA.
Gladijatorska dijeta je bila čista suprotnost današnjem konceptu sportske ishrane pune proteina koji dolaze iz mesa. Istina, njihova dijeta je bila bogata proteinima, ali oni su u uglavnom dolazili iz zrnaste hrane i biljaka. Na gladijatorskom meniju se najčeće mogla naći ovsena kaša, kuvani ječam i pasulj. Često su ih baš zbog toga i zvali HORDERAII, tj. ljudi od ječma.

FRAPPE DALLE CENERI. Gladijatori su imali svoj omiljeni smoothie, koji ih im je davao energiju nakon napornih treninga. On se sastojao od PEPELA raznovrsnih biljaka, sirćeta i vode. Recept za ovaj antički energetski napitak dobili smo iz ANALIZE pronađenih kostiju na gladijatorskom groblju iz starorimskog grada Efesa (Turska), starom 1800 godina. Na taj način su unosili magnezijum i kalcijum, koji pomažu pri bržem regenerisanju kostiju.

MAXIMUSOVA KAŠA
Ako i dalje želite da izgledate kao gladijator, uživajte u receptu koji preporučuje poznati nemački istoričar i eksperimentalni arheolog Markus Junkelman iz kuhinje Plinija Starijeg.
300 g ječmenog griza
45 g lanenog semena
20 g zrna korijandera
10 g soli
0.8 l vode
0,1 l maslinovog ulja
Izmrvite laneno seme i korijander, a zatim ih pomešajte sa grizom od ječma i kuvajte u vodi na srednjoj vatri uz stalno mešanje sve dok smesa ne postabe gusta kaša. Po potrebi, dodati još vode. Gotovu kašu posoliti po želji i posuti po njoj maslinovo ulje na kraju.

 

Author: Dušan Vulić

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *