ISOLA BELLA – bajkovito ostrvo jezera Mađore

Poput Tadž Mahala u Indiji, Isola Bella predstavlja izraz ljubavi ovekovečene u vremenu. Karlo Boromeo Treći (Carlo III Borromeo), čijoj porodici su pripadala obližnja ostrva, odlučio je da svojoj ženi Izabeli (Isabella D’Adda) na ovom malom ostrvu na jezeru Mađore sagradi letnju palatu i mesto za uživanje. Ostrvo Inferiore, kako se do tada zvalo, dobilo je ime po svojoj novoj vlasnici – Isabella (kasnije skraćeno Bella).

Danas je teško zamisliti da je do 1630. godine ovo ostrvo bilo kamenito ribarsko naselje, sa dve crkve i tek po nekim zelenilom. Ali porodica Boromeo napravila je od njega pravi raj, a najveće zasluge za to pripadaju Karlovim sinovima. Napustivši originalne arhitektonske planove i ideju svog oca o gradnji kazina, napravili su plan prelepih vrtova i palate koji su bili završeni do 1671. godine. Generacije koje su dolazile nastavljale su radove na ostrvu, nadograđujući njegovu lepotu koja i vekovima kasnije privlači pažnju svojom jedinstvenošću.

Poseta palati lako vas vraća u ranije epohe i čini da zamislite zabave i balove koji su se ovde odigravali. “Salone delle Feste” (salon za zabave), “Sala da Ballo” (balska dvorana), “Sala della Musica” (muzička soba) okupljale su evropsko plemstvo koje je bilo opčinjeno lepotom ove barokne građevine, a vredni instrumenti, nameštaj, slikarska dela Rafaela, Koređa i Ticijana iz privatne kolekcije porodice Boromeo, kao i flamanske tapiserije iz 16.veka deo su njenih dragocenosti.

Napoleon Bonaparta uživao je na ovom ostrvu i njenim vrtovima, pa se na prvom spratu palate može posetiti soba u kojoj je francuski vladar odseo 1797. godine. Godine 1935. palata je bila i mesto susreta Musolinija i britanskih i francuskih diplomata, čiji povod je bilo, kako se ispostavilo neuspešno, odgovaranje Nemačke od započinjanja Drugog svetskog rata.

Ali ono što najviše ostavlja bez daha posetioce ovog ostrva su njegovi vrtovi na deset stepenastih terasa koji podsećaju na viseće vrtove Vavilona. Vrtove do kojih se dolazi kroz palatu ukrašavaju statue, fontane, otvoreno pozorište i egzotične biljke i cveće, poput kamelija i magnolija čiji se mirisi prostiru ostrvom. Najbliži grad na obali jezera iz kog se može stići do ostrva je Streza, ništa manje lepote, zbog čega se obe ove destinacije moraju naći na trasi svačijeg putovanja severnom Italijom.

Author: Ena

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *