Italijanske taljatele sa raguom

Potrebno Vam je:

350-400 g taljatela ili papardela
250-300 g mešanog mlevenog mesa
2-3 bujona
1 konzerva pelata ili 1/2 l gustog soka od paradajza
1/2 čaše crnog vina
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 veća ili 2-3 manje šargarepe
Stabljike zelenog celera ili deo korena celera
4 kašike maslinovog ulja
so, biber, listovi bosiljka
parmezan

Priprema:

Pošto se ragu kuva nekoliko sati, postupak se može skratiti pripremom u ekspres-loncu. Iseckati sitno na kockice crni luk, šargarepu i celer. Propržiti na maslinovom ulju dok ne postane staklasto, pa dodati meso i pržiti sve zajedno, mešajuči još nekoliko minuta. Naliti vinom i mešati dok vino ne ispari. Zatim naliti supom, pobiberiti, zatvoriti lonac i kuvati najmanje pola sata. Voditi računa da ne zagori.

Otvoriti lonac, dodati paradajz, soli ako je potrebno (pošto je supa slana) i pasiran čen belog luka. Zatvoriti lonac i kuvati još najmanje pola sata. U gotov ragu dodati listove svežeg bosiljka. Ragu mora da bude skuvan tako da se komadići mesa pod pritiskom kašike raspadaju.

Skuvati taljatele u 5l slane vode, procediti i izmešati sa raguom. Služiti obilno posuto rendanim sirom parmezanom ili grana padano.

Uživajte!

Author: MII4ME Team

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *