Italijanskim modnim pistama vladaju… Normani i Stari Rimljani!?

Volite vintage look? Oduševljavaju vas modni stilovi iz prošlosti? Pogledajte šta je to novo a staro što su vam spremili Dolce & Gabbana i Valentino. Apeninsko poluostrvo je bilo trendi još od davnina. Zato su ove dve kuće i odlučile da inspiraciju potraže upravo u prošlosti… u dalekoj prošlosti.

Photo courtesy of Dolce & Gabbana

Photo courtesy of Valentino

Srednjovekovni Normanski kraljevi Sicilije su bili baš šik. Tako bar tvrdi Dolce & Gabbana kroz svoju kolekciju Jesen-zima 2014-15. Kolekcija predstavljena još prošle zime, sada dolazi na red da se pojavi i na ulicama u svom punom sjaju. Bogatstvo epohe Baroka, luksuz normanskih osvajača koji obiluje vikinškim motivima, ali i simboli papstva, dominiraju u novom D&G stilu. Otelotvorenje raskoši se ogleda kroz prisustvo krzna, crvene boje i komada odeće koji su bogato dekorisani nakitom. Printovi normanskih kraljeva, ekstravagantni papski ključevi i pancir-prsluci sa kapuljačama su lajtmotivi ove kolekcije. D&G takođe koketiraju i sa mitskim, bajkovitim elementima, što pokazuje linija providno-snolikih beličastih, krvavo – crvenih i purpurnih haljina. Možda highlite čitave kolekcije predstvaljaju crno-srebrne mini-suknje koje su inspirisane viteškim metalnim pancir-košuljama. Bogato i naglašeno dekorisane srebrnim nakitom, ove suknje uz prisustvo kapuljča i rukavica uspevaju u isto vreme da budu zavodljive i snažne u svojoj pojavi.
Ako baš i niste ljubitelj normanske mode, Valentino je spremio za Proleće-leto 2015 nešto inspirisano kojom epohom ranije. Dok su D&G preispitivali svoje sicilijansko poreklo, Valentinovi dizajneri Maria Grazia Chiuri i Pierpaolo Piccioliat su svoje nadahnuće pronašli u svom rimskom nasleđu. Rimske sandale su ponovo velika stvar, ali izgledaju još ubedljivije kada se ukrste sa komadima koji neodoljivo podsećaju na proleća modnih trendova iz 20. veka. Floralni printovi haljina u maniru sedamdesetih, suknje boje burgundca kao iz čedrdesetih, pa sve do izuzetnih antičkih prozračnih haljina sa koralnim motivima, su deo ove šetnje kroz Valentinovu istoriju Rima. Iako inspiracija dizajnerima nisu bila bajkovita vremena, vrhunsko majstorstvo izrade čini da nova kolekcija Valentina za proleće-leto 2015 bude ništa manje od bajkovite.

Dakle, sudeći po ovim kolekcijama istorija je definitivno ponovo u modi. Spremite se za nova rimska i normanska osvajanja u 2015!!!

D&G kolekciju možete pogledati: www.style.com/fashion-shows/fall-2014-ready-to-wear/dolce-gabbana/collection

Valentinovu kolekciju možete pogledati: www.style.com/fashion-shows/spring-2015-ready-to-wear/valentino/collection

Cover photo courtesy of: Dolce & Gabanna

Author: Dušan Vulić

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *