Italijansko podzemlje

Ne, nije reč o ilegalnom svetu narkotika i prostitucije u Italiji, već o nečemu daleko prihvatljivijem. Svi se možemo složiti da je Italija odlično mesto za odmor, bilo da li više volite da uživate u bajkovitim pejzažima, jedinstvenoj arhitekturi, da šetate stazama kuda su šetale neke od najvećih istorijskih ličnosti ili da se opustite uz čašu dobrog vina i tanjir nekog fantastično pripremljenog jela, Italija je pravi izbor. Ali italija ima još toga da ponudi svetu, prava lepota je u dubini duše? Italijani se slažu, ovoga puta idemo malo dublje, nekoliko metara pod zemlju, da budemo precizniji.
Predstavljamo vam 6 najlepših podzemnih gradova Italije.

Matera, Basilicata
Mesto koje ostavlja bez daha! Ovaj, nekada skriveni, podzemni grad čini veliki broj kuća, podruma i crkvi koje su izgrađene pre nešto više od jednog veka. Danas možete prošetati ovuda i osetiti deo skrivene italijanske istorije.

Milan, Lombardy
Moda i dizajn (i hrana i umetnost) nisu sve što ovaj grad ima da ponudi. Ispod površine možete videti njegovo keltsko i rimsko poreklo. Preporučujemo da posetite grobnicu San Giovanni in Conca koja je sagradjena još u IV veku.

Naples, Campania
Grad rođen pre nekoliko hiljada godina: 40ak metara ispod površine užurbanog Napolija možete pronaći mali, drugačiji svet, izolovan od vremena. Posetite srce Napolija, mesto gde je ovaj grad nastao.

Siena, Tuscany
Sijena je svetski poznata kao grad sa veoma dobro očuvanim starim srednjovekovnim jezgrom i bogatim kulturnim i umetničkim nasleđem. Ukoliko se nađete u blizini u proleće ili jesen preporučujemo vam da posetite srednjevekovni akvadukt (dug više od 25 kilometara) koji se nalazi ispod Sijene.

Ravenna, Emilia Romagna
Pored izvanrednih vizantijskih mozaika, u Raveni morate da posetite i prelepu grubnicu San Francesco-a, sagradjenu još u X veku ispod nivoa vode. Čak možete videti i zlatne ribice kako plivaju po dnu!

Orvieto, Umbria
Veliki deo podzemlja Orvieto-a je savršeno funkcionalan i danas. Grad ima mnogo staza i organizovanih ruta za turiste. Otkrijte Urbs Vetus – stari naziv za ovaj grad – kroz mračne prolaze koji vode do stepenica i soba koje kao da odzvanjaju istorijom. Uputite se na putovanje staro 2500 godina.

Author: Kća Van

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *