KAKO NAPRAVITI SAVRŠEN KUĆNI ESPRESO

Ako ste poslušali naše savete i izabrali moka aparat koji najviše odgovara vašim potrebama, pravljenje savršenog espresa može da počne!

Imajući u vidu odnos vode i količine skuvane kafe koju želite da postignete, o čemu smo govorili u tekstu posvećenom moka aparatu, napunite donju komoru ovog aparata vodom. Iako će vam poznavaoci kafe reći da će u odnosu na to da li koristite hladnu, toplu ili filtriranu vodu i ukus kafe varirati, u pitanju su nijanse koje vam neće preterano uticati na užitak. Italijani će se bez mnogo razmišljanja odlučiti za vodu iz česme, ne obazirući se posebno na njenu temperaturu. Deo sa vodom zatvorite levkom-filterom u koji ćete zatim sipati fino mlevenu kafu. Potrudite se da kafa u filteru ostane rastresita, a ne sabijena, kako bi voda kasnije lakše prošla kroz nju. Konačno zatvorite i dobro zašrafite aparat dodajući mu i poslednji deo i magija može da počne!

Ključ za dobar espreso je da ga kuvate na tihoj vatri. Ako je vatra jaka voda će brzo provreti i proći kroz kafu, a tako pokupiti i manje ukusa. Budite strpljivi i osluškujte rad aparata, a njegov zvuk će vam odati kada je vreme da podignete poklopac i uživate u prizoru zlatne tečnosti koja postepeno ispunjava najvišu komoru. Ovo je istovremeno i znak da aparat treba skloniti sa vrućeg šporeta. Od toga koliko dugo ćete ga pustiti da radi, odnosno koliko vode ćete čekati da pređe iz donje u gornju komoru, najviše će zavisiti ukus kafe. Sa dužim vrenjem ona dobija na gorčini, pa poslednje količine vode u aparatu Italijani nikada ne propuštaju do šoljice, nazivajući je acqua sporca ili prljava voda. Ostalo je još samo da kafu sipate u šoljicu i prepustite se uživanju!

Šećer ili mleko možete dodati direktno u šoljicu, ali isto tako i u gornju komoru aparata u kojoj će se već prilikom kuvanja povezati sa kafom. I da! Moka aparat nemojte prati deterdžentom! Dovoljno ga je samo isprati vodom odmah nakon korišćenja, a čak iako posle toga tragovi kafe u njemu budu vidljivi, ne brinite, jer upravo ove naslage ulja kafe sprečavaju da pri kuvanju ona poprimi ukus metala i podstiču njen izvorni ukus.

Author: Ena

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Njegovo veličanstvo – Espreso | Made in Italy for me - […] I za kraj, ukoliko želite da napravite svoju šoljicu espreso kafe kod kuće pročitajte naš tekst: Kako napraviti savršen…

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *