KARABINJERI – najelegantnija policija na svetu

Prošle godine proslavili su 200 godina od svog osnivanja, što ih čini starijima i od italijanske države. Osnovao ih je 1814. Viktor Emanuel Prvi, kralj Sardinije, a za razliku od obične policije karabinjeri se ponose svojom službom državi kao deo njene vojske. I umesto da treniraju strogoću već samom svojom pojavom, karabinjeri su naprotiv najelegantnija vojna organizacija u svetu koja ponosno paradira u uniformama čuvenog italijanskog kreatora Valentina.

Njihova svakodnevna, vrlo jednostavna uniforma sastoji se od crnog sakoa sa jednim redom dugmadi, ravnih pantalona sa crvenom štraftom sa strane, bele košulje, crne kravate, crnih kožnih rukavica i kape, uz srebrni detalj epoleta. Ova kombinacija može varirati u odnosu na vremenske prilike, ali u koje god doba godine ih sreli na ulici karabinjeri će vam sigurno privući pažnju svojim stilom.

Još ako naletite na njih u trenutku kada izlaze iz službenih automobila, oduševiće vas još više usklađenošću crne boje i crvenih detalja koje dominiraju ukupnom pojavom. Važnost izgleda pripadnika ove organizacije ogleda se i u strogim pravilima o nošenju brkova ili brade. Ova odluka nije prepuštena slobodnom izboru pojedinca, već službenoj direktivi koja se tokom istorije kretala od potpune zabrane, preko dozvole uz uslov urednog izgleda, do obaveze za one sa najvišim činom.

Ali biti karabinjer mnogo je više od brige o imidžu. Pripadati ovoj organizaciji podrazumeva dosta odricanja i stroga pravila poput obaveze služenja van rodnog regiona (iako se danas ovo pravila odnosi samo na prvih 8 godina službe), ali i pravila vezanih za stupanje u brak.

Pre samo mesec dana, karbinjeri su bili u žiži javnosti nakon što su prikupili zasluge za najveće otkriće ukradenih arheoloških artefakata u istoriji. U pitanju je kolekcija vazi, statua, freski, ukradenih sa različitih arheoloških nalazišta u Italiji, a ovi predmeti datiraju iz perioda između 1. veka pre nove ere i 2-3. veka nove ere. Vrednost kolekcije je 40 miliona eura.

I pored ovakvog poduhvata i hrabrosti koju stalno pokazuju, karabinjeri ne prestaju da inspirišu Italijane na smišljanje viceva na njihov račun. Izgleda da šale poput – „Kako karabinjeri prazne pepeljaru u kolima? Okrenu kola naglavačke i protresu ih.“ – koje vređaju inteligenciju policajaca, nisu specifične samo našem podneblju.

Author: Ena

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *