Kuvano vino – zimski čarobni napitak

Italijani ga zovu vin brulé, Holanđani bisschopswijn, Francuzi vin chaud, Bugari греяно вино, Nemci i Austrijanci Glühwein, Englezi mulled wine, a mi kuvano vino. Kako god da ga zovete, teško ćete mu odoleti.

Mesto nastanka ovog čarobnog napitka je, naravno, Italija tj. tadašnje Rimsko carstvo. Malo začina i malo grejanja (ili kako oni kažu prženja) i vino je bilo spremno da čuva rimske legionare od hladnoće, ako ne od napada varvara.

Danas se veruje da kuvano vino može da se koristiti kao lek protiv prehlade, iako to naučno nije dokazano mi se apsolutno slažemo jer će vam sigurno biti bolje nakon šolje kuvanog vina, pa čak i da vam ne izleči prehladu. Nekada se takvo vino pilo iz specijalnih krigli tj. pehara – tankarda. Najstariji srebrni i pozlaćeni tankard datira iz 1420. godine.

Nego, kako napraviti dobro kuvano vino? Postoji mnogo recepata i teško je reći koji je najbolji jer je u pitanju stvar ukusa. Mi vam preporučujemo recept Džejmi Olivera, koji možete modifikovati po svom ukusu.

Sastojci:

2 mandarine
1 limun
1 limeta
200 g šećera
6 karanfilića
1 štapić cimeta
3 lista lovora
1 štapić vanile
2 zvezdasta anisa
2 flaše crnog vina

Priprema:

Oljuštite mandarinu, limetu i limun i iseckajte ih na male komade. U veliki lonac stavite šećer i uz lagano mešanje pustite da se otapa na srednjoj temperaturi, potom dodajte koru citrusa, pa sve zalijte sokom od mandarine. Dodajte karanfilić, štapić cimeta i lovor. Štapić vanile iscedite uzdužno i dodajte ga u lonac, kratko promešajte i prelijte vinom tek toliko da prekrije sve sastojke.

Ostavite na laganoj vatri da se smesa kuva oko 5 minuta dok se šećer u potpunosti ne rastopi nakon čega ćete dobiti gusti sirup. Dobijeni sirup baza je za savršeno ukusno kuvano vino iz kojeg ostatak alkohola naknadno pomešan na ovaj način neće izvetriti.

Kada je vaš sirup poprimio kremastu strukturu, smanjite vatru i u lonac dodajte anis i nalijte ostatak vina. Lagano sve zagrevajte oko pet minuta, pazeći da ne provri, potom vino natočite u čaše i poslužite.
I za kraj, što bolje vino koristite u kuvanju, bolje će biti kuvano, zato vam mi preproručujemo neko Italijasnko.

Uživajte… odgovorno!

Author: Kća Van

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *