LA FESTA DELLA DONNA U ZNAKU MIMOZE

Međunarodni praznik žena, takozvani Osmi mart, nije rezervisan samo za Italijanke, ali je manifestacija njegovog slavlja kakvu su mu dodelile itekako karakteristična za njih.

Ovaj praznik vrlo je popularan u Italiji. Ustanovljen je kao dan sećanja na tragičan događaj koji se 1908. godine dogodio u Njujorku. Početkom marta te godine, 40.000 radnica fabrika tekstila stupilo je u štrajk u znak protesta na loše uslove u kojima su bile prinuđene da rade. Osmog marta, vlasnik jedne od fabrika blokirao je sve izlaze iz zgrade, a zatim je zapalio. 129 radnica koje su bile zarobljene unutra, najvećim delom imigrantkinje iz Italije, stradalo je u požaru.

Danas, proslava ovog praznika više podseća na Dan zaljubljenih, jer je njegov glavni simbol po kom je prepoznatljiv i zbog kog mu se mnoge žene raduju, cveće. Na ovaj dan, žene u Italiji uživaju u buketima jarko žutih mimoza koje im poklanjaju muževi, sinovi ili prijatelji. Cvet mimoze su još 1946. godine italijanske feministkinje izabrale kao simbol ovog praznika, ne samo zbog njegove vedre boje i prijatnog mirisa, već i zato što cveta u ovo rano doba godine što ga ujedno čini pristupačnim i jeftinim.

Ipak, Italijanke su svojom dovitljivošću uspele da mimozi kao tematskom obeležju praznika dodele i drugi oblik. Na to ih je svakako inspirisala bogata kulinarska tradicija njihove zemlje, pa je mimoza dobila niz kulinarskih interpretacija poput linguina mimoza (sa karijem koji im daje žutu boju), taljatela mimoza, rižota mimoza, koji su samo neki od mnogobrojnih specijaliteta stvorenih u čast ovog praznika. Najpoznatiji od njih ipak je „Torta Mimoza“ neodoljivog ukusa narandže i dekorativnog izgleda poput istoimenog cveta.

Ali iako može zazvučati kao da Italijanke najradije svoj praznik provode u kuhinji, to nije tako. Omiljeni način da provedu ovaj dan je u krugu najbližih prijateljica, dok muževi ostaju kod kuće da čuvaju decu. Restorani i barovi na taj dan imaju specijalne ponude i cene za žene, a ako se desi da praznik pada radnog dana, direktori će biti prinuđeni da svojim koleginicama tolerišu duže pauze za ručak.

Kako god ga osmislili, ovaj dan posvetite sebi i uživajte u sitnim privilegijama dok vam se nude.

Author: Ena

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *