LAMBORGINI U ZNAKU BIKA

Sigurno vam je prva asocijacija na ovaj moćan italijanski automobilski brend logo bika koji obeležava svaki njegov model, ali da li ste razmišljali o tome zašto je baš on odabran kao simbol?

Ferućio Lamborgini, osnivač ove kompanije, rođen je 28. aprila 1916. godine u znaku bika, a njegov odlučan i tvrdoglav karakter najbolji je opis kompanije koju je osnovao 1963. Godinu dana pre zvaničnog osnivanja kompanije Ferućio je posetio ranč u Sevilji poznat po uzgajanju španskih borbenih bikova i bio toliko impresioniran ovim životinjama da je odlučio da ih iskoristi u logotipu svoje kompanije i tako pokaže nadmoć koju je na tržištu planirao da postigne.

Na tom putu je kao glavnog rivala video Ferari, pa postoje mišljenja da je Ferućio namerno iskoristio Ferarijev logotip u obliku štita koji je zatim samo unapredio drugačijim bojama i novom životinjom (na logotipu Ferarija nalazi se konj). Iako je privatno bio ljubitelj Ferarijevih automobila, nerviralo ga je njihovo forsiranje stila trkačkih automobila, pa je odlučio da svojim modelima pored besprekornih performansi ponudi dozu elegancije i luksuza, a preuzimanje osnove logotipa Ferarija za njega je značilo poigravanje sa sujetom svog rivala.

Nakon prvih par modela koji su imali numeričke oznake, Ferućio se opredeljuje da svojim automobilima ubuduće dodeljuje imena bikova. Sportski dvosed iz 1967. godine nazvan je Miura po Don Eduardu Miuri, vlasniku ranča bikova koji je Ferućia inspirisao na kreiranje logotipa. Automobil iz ove serije Ferućio je poklonio Miuri u znak poštovanja prema njegovoj porodici i njihovoj predanosti odgoju bikova. Model Islero koji je proizveden naredne godine nazvan je po biku sa Miurovog ranča koji je 1947. u koridi usmrtio tadašnju matadorsku zvezdu Manoletea.

I naredni modeli Lamborginija bili su u uskoj vezi sa koridom, poput Espade (španska reč za mač koja se često koristila kao sinonim za matadora), Jarame (region u Španiji poznat po borbama bikova), ili Jalpe i Gallardoa (rase borbenih bikova). Lamborghini Diablo odao je počast legendarnom borbenom biku koji je satima odolevao izazivanjima matadora poznatog pod imenom ’El Chicorro’, a model Murciélago nazvan je po biku za kog legenda kaže da je preživeo 24 uboda mačem u koridi u Kordobi 1879. godine. Zbog ovakve hrabrosti matador ga je ostavio u životu, da bi kasnije bio poklonjen Don Antoniu Miuri, bratu Don Eduarda, na čijem ranču je zatim postao začetnik čuvene Miura rase borbenih bikova.

Ni najnoviji model ove kompanije nije izuzetak dugogodišnjeg pravila. Lamborghini Huracán (španska reč za uragan), koji je predstavljen prošle godine na sajmu automobila u Ženevi, kao naslednik modela Gallardo nosi ime španskog bika čuvenog po hrabrosti pokazanoj u koridi davne 1879. godine.

Author: Ena

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *