Locanda Rosa Rosae – Neotkriveni raj

Prošlo je toliko godina od kako je Italija postala turistički centar sveta, a ona i dalje ima da nam ponudi nešto još neotkriveno i malo poznato i onima kojima je posao da za takvim mestima tragaju. Negde između Venecije i Treviza na temeljima napuštene vodenice iz 1570. godine nalazi se jedno rustično delo umetnosti, koje neki uslovno mogu nazvati i hotelom.

Elisabetta i Silvio Stefani su muž i žena koji su oživeli ovo zapušteno mesto i da li mu izgled kakvog srednjevekovnog kućerka. Bile su potrebne godine mukotrpnog rada da bi se od ovog romantičnog kutka napravilo to što sada on jeste. Reciklirajući stare materijale i dovodeći ih u sklad sa čitavim prirodnim ambijentom oko hotela stvoren je utisak jednog snovitog predela.

Za sve to bila je potrebna ljubav i umetnički senzibilitet koji ovaj bračni par svakako poseduje. Šarm koji je dobijen kombinovanjem cigle od opeke i drvenih greda ostavlja vintidž utisak i osvaja svakoga ko samo vidi i slike ovog mesta. Čitav ambijen upotpunjuju mnogi antikviteti koje su vlasnici doneli sa brojnih putovanja po Francuskoj i Maroku, boje sveže ubranih cvetova i svetlost sveća.

Sve to stvara utisak romantike i topline. Ovo malo skrovište prilagođeno je za svega osam osoba u četiri fantastične sobe, sa zasebnim kupatilima, koja pored vintidž izgleda pružaju i luksuz svojstven najglamuroznijim hotelima u svetu. Najbolje vreme za posetu ovom mestu svakako bi bili vikendi jer se tada najbolje mogu iskoristiti sve njegove draži.

Goste će ujutru razbuditi miris doručka dostojan kraljevske porodice, od egzotičnog voća do domaćih sireva i poslastica. Ostatak dana je najbolje utrošiti u lutanju kroz privatne vinograde Locanda, iznajmljivanje bicikla i vožnju kroz ovaj maleni grad ili pastoralnim leškarenjem pokraj nemirnog potoka. Ipak veče je vreme kada sve poprima magijske obrise. Gosti čak mogu primetiti te šuškave pripreme bračnog para i nihovih radnika koje će čitav prostor pretvoriti u nestvarni bajkoviti svet.

Stolovi se prekrivaju lokalnim cvećem, a u sumrak počinje svetleti na hiljadu sveća. Večeru u Rosa Rosae-u poslužuje se za njene goste i za 70 Italijana koji su zahvaljujući rezervaciji uspeli da priušte sebi mesto u tom rustičnom ambijentu. Sama večera je praznik za sva čula. Stolovi su do svojih rubova ispunjeni domaćim sirevima, maslinama i raznim italijanskim predjelima. Na posletku uvek dolaze italijanske poslastice, domestik galeti, tiramisu, panna cotta-a…

Na kraju svega toga ne ostaje vam ništa drugo do da se, zadovoljivši sva čula i sve želje, vratite u divni sobni kutak i spavate snom Bogova.

Ako vam sve ovo zvuči kao smišljena laž ili nedoživljeni san, držite me za reč i sami se uverite. Na samo trideset minuta od Treviza, odnosno četrdeset od Venecije čekaće vas mali grad Breda di Piave i u njemu ovaj ljudskom rukom stvoren raj, a zadovoljstvo odsedanja u njemu koštaće vas 130 eura uz obezbeđen doručak i večeru.

Author: Vuk Janjev

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *